Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Foto: Tomáš Cikrt

„Není o čem přemýšlet, prostě do toho jděte,“ vyzval Němeček potenciální dárce krve

Včerejší Světový den dárců krve připomíná mottem „Každý dárce je hrdina“ ty, kteří darují část sebe pro záchranu druhých. V průměru každý člověk dostane za život čtyřikrát transfuzi a dvanáctkrát preparát z krve. Krev nelze vyrobit, nemocní tak jsou odkázáni na dárce. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by se členství v registru dárců krve mělo stát samozřejmou součástí vizitky zdravého zodpovědného Čecha.

„Znalost vlastní krevní skupiny by měl podle mého soudu mít každý dospělý člověk. A když víte, že vás podpoří zákoník práce, budete mít úlevu na dani a ještě dostanete bonus od své zdravotní pojišťovny, není o čem dalším přemýšlet, prostě do toho jděte,“ řekl.

Celosvětově usiluje Červený kříž od roku 1959 o bezplatnost odběrů krve i jejích složek. Dárcovství založené na morální motivaci je bezpečnější, snižuje riziko, že dárce zatají důležitá fakta o zdravotním stavu a chování. Ve světě v 62 zemích se daruje krev bezplatně, v roce 2002 to bylo 40 zemí.

Česko se řadí k zemím s bezpříspěvkovým dárcovstvím krve, pouze za krevní plazmu se platí. Nemocniční centra evidují 275.000 dárců krve, dalších 70.000 lidí prodává plazmu plazmaferetickým centrům, která ji vyvážejí. Celkový počet dárců krve v ČR nedosahuje čtyř procent doporučených Světovou zdravotnickou organizací.

Podle ředitele Úřadu ČČK Marka Jukla, který překročil 200 bezpříspěvkových darování krve, se nemocní nemusejí bát, že by krev nedostali, až ji budou potřebovat. „Je jen složitější to zajišťovat, například v době chřipkových epidemií nebo dovolených. Klade to větší nároky na zařízení transfuzní služby,“ řekl ČTK.

Krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích, transplantacích, při léčbě otrav. Celoživotně jsou na darovanou krev odkázáni lidé na umělé ledvině či s rakovinou krve. Z krve se vyrábějí léky pro hemofiliky, pro léčbu poruch obranyschopnosti či popálenin.

Muži mohou darovat krev pětkrát do roka, ženy čtyřikrát. Při jednom odběru je většinou darováno 450 mililitrů krve. Celosvětově je nejčastější krevní skupina 0, v ČR převažuje skupina A. Naopak nejméně Čechů má skupinu AB. Rh-pozitivní faktor má 80 procent české populace.

Dárcem krve se může stát dospělý od 18 do 65 let, který netrpí vážnější alergií, neprodělal zánět jater, ledvin, infarkt, nemá vysoký tlak či srdeční vadu, není po transplantaci, neměl kapavku, TBC, není HIV pozitivní, promiskuitní a neužíval nitrožilně drogy. Podmínky jsou rámcové, před odběrem každého vyšetří lékař, aby potvrdil, že je darování krve možné.

Na podporu bezpříspěvkového dárcovství uděluje ČČK Medaile prof. Jana Janského za deset, 20 a 40 bezpříspěvkových odběrů a Zlaté kříže za 80, 120 a 160 bezpříspěvkových odběrů.

-čtk-