Domácí sada na testování množství spermií ve spermatu by měla být na trhu od října a zájemce bude stát 160 dolarů. Foto: Youtube/Sandstone Diagnostics

Domácí test hustoty spermií schválila FDA. Pánové si mohou změřit, co s jejich potencí dělá teplo či stres

Když se páru nedaří počít dítě, jsou to obvykle ženy, kdo si začne hlídat plodné dny a zabývat se svou plodností. Příčiny problému ovšem podle Americké společnosti reprodukční medicíny spočívají ve 40 procentech na bedrech mužů a ve 40 na bedrech žen; 20 procent je nevyjasněných. Změnit přístup k reprodukčnímu zdraví ze strany mužů se proto nyní snaží společnost Sandstone Diagnostics, která vyvinula domácí test měřící množství spermií v ejakulátu. Díky němu tak mohou muži zkoušet, co jejich spermiím prospívá, a podle toho se chovat. Otázka ovšem je, nakolik se novince podaří překonat zaběhnuté stereotypy a přesvědčit muže, že plodnost a neplodnost není jen ženskou záležitostí.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v květnu povolil test mužské plodnosti zvaný Trak. Zařízení na baterky, které trochu připomíná kompas, by mělo vyjít na 160 dolarů, v USA tedy na obdobnou cenu jako test v laboratoři. Díky možnosti opakovaného testování ovšem budou muži moci vyzkoušet, nakolik kvalitu jejich spermatu ovlivňují faktory jako stres, alkohol, horké koupele nebo léky.

„Ženskému tělu při procesu početí je věnována obrovská pozornost, včetně řady aplikací, zařízení monitorujících plodnost a softwarů, které jsou zaměřeny speciálně na ženy. Je čas, aby se pozornost obrátila i na muže a technologie vyvinuté k tomu, aby pomáhaly jim,“ řekla podle deníku The Guardian profesorka sociologie na australské University of Canberra Deborah Luptonová. Ta také poukazuje, že nezná žádné jiné zařízení, které by mužům umožnilo testovat množství spermií v domácím prostředí. Zařízení přitom vítá zejména proto, že díky němu mají muži konečně možnost začít sami něco dělat pro to, aby se jim povedlo počít dítě.

Jak funguje domácí test Trak. Zdroj:  Trakfertility, ZD
Jak funguje domácí test Trak. Zdroj: Trakfertility, ZD

Otázka pochopitelně je, zda tato technologie skutečně může změnit pohled, jakým se muži dívají na své reprodukční zdraví. Prvním krokem by mělo být vůbec jim připomenout, aby o něčem takovém přemýšleli. Téma biologických hodin a období plodnosti je totiž i dnes omezeno téměř výlučně na ženy. Ty tak řeší přechod a konec fertility, o podobných věcech u pánů se ale v podstatě nemluví. I u nich má přitom podle dostupných důkazů věk na plodnost velký vliv. Příběhy známých mužů, jako je Charlie Chaplin nebo Pablo Picasso, kteří se stali otci po sedmdesátce, ovšem v široké veřejnosti vzbuzují mylný dojem, že muži žádné biologické hodiny nemají. Klinické studie dnes navíc ukazují, že schopnost dvojice počít dítě přímo koreluje s počtem spermií, které produkuje partnerovo tělo. Roli pak hrají také další věci, jako je stavba a pohyblivost spermií.

Výzkumníci také dokázali, že průměrná hustota spermií ve spermatu dospělých mužů za posledního čtvrt století celosvětově dramaticky poklesla. Důvodem může být kratší spánek, rostoucí stres a větší množství času strávené za volantem a u počítače.

Neuvař si koule

Přes výše uvedené argumenty se dosud veškerá pozornost věnovala ženám. „Obecně se ženy nechávají testovat a podstupují různá vyšetření mnohem dříve než muži. S průmyslem okolo plodnosti se roztrhl pytel, všechno se ale zaměřuje jen na ženy,“ říká Greg Sommer, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Sandstone Diagnostics, která se myšlenkou testu začala zabývat v roce 2012.

Jak vlastně zařízení funguje? Do kalíšku na jedno použití se sebere vzorek spermatu, který je třeba 15 až 30 sekund protřepávat, aby byl homogenní. Následně se vzorek nabere do pipety, kterou se nanese do jednorázového testovacího nosiče. Ten se zapečetí, aby se vzorek nerozstříkl okolo, a vloží do zařízení, které spermie izoluje. Nosič v něm začne rotovat, což trvá kolem sedmi minut. Když se přístroj automaticky zastaví, nosič se opět vyjme a uživatel na stupnici, která je na něm umístěná, vidí množství svých spermií v milionech na milimetr. Čím je ryska výše, tím lépe pro potenci. Výsledky pak lze monitorovat v mobilní aplikaci, takže si uživatel může porovnávat výsledky v čase a jednotlivých situacích.

Co říkají výsledky testu. Zdroj: Trakfertility, ZD
Co říkají výsledky testu. Zdroj: Trakfertility, ZD

Test by mělo být možné pořídit od října za 159,99 dolaru. Spolu s ním dostane zákazník také průvodce s názvem Neuvař si koule. Výzkum totiž ukázal, že počet spermií se zvedne až o 600 procent poté, co milovníci horkých koupelí tento zvyk opustí. A protože množství spermií souvisí s dalšími věcmi, jako je užívání alkoholu, tabáku, drog, míra stresu, váha či léky, doufají výrobci, že se muži díky testu začnou o své zdraví lépe starat. Na vlastní kůži si to koneckonců vyzkoušel i Greg Sommers, který na sobě letos trochu zaexperimentoval. „Byl jsem trochu obtloustlý. Shodil jsem během pár měsíců sedm kilo a počet spermií se mi zdvojnásobil,“ říká Sommers.

Bez stigmatu, ale často pod dohledem

Domácí test má pomoci odstranit překážky, které dosud bránily řadě mužů, aby problém řešili. Analýza spermatu u lékaře přitom v Americe přijde na 140 až 150 dolarů, přičemž ji nehradí pojišťovna (u nás spermiogram, tedy mikroskopický rozbor ejakulátu udávající vedle počtu spermií také jejich morfologii a pohyblivost, hradí pojišťovny v případě indikace lékaře, samoplátce vyjde na cca 500 až 1000 korun). Roli pochopitelně hraje také stud a stigma. „Pro mnoho párů je velký problém přejít od přiznání, že mají problém s početím, k tomu, že se rozhodnou jít s tím k odborníkovi,“ konstatuje Greg Sommers.

Takovéto domácí testování s sebou pochopitelně přináší řadu benefitů, v některých případech však může znamenat i problémy. „Data mohou mít psychologické přínosy v pocitu, že máte kontrolu nad velmi citlivou součástí vašeho života. „Skórování“ a kvantifikování aspektů sexuálního zdraví může znamenat možnosti, protože dává lidem data, na kterých mohou pracovat. Může ale vést také k tomu, že se lidé za čísla cítí zodpovědní, i když je možnost změnit je omezená,“ poukazuje Karen Levyová, profesorka na Cornell University, která se zaměřuje na monitorovací technologie.

Další problém podle ní může znamenat to, že monitorovací technologie často užívá pár dohromady. To může mít pro vztah řadu neočekávaných důsledků, například když jeden partner zkoumá a chce kontrolovat data toho druhého.

Praxe tak nyní ukáže, nakolik budou muži ochotní převzít v otázce plodnosti odpovědnost. „Bude zajímavé sledovat, jak na to budou reagovat. Může se stát, že muži, kteří nejsou zvyklí poskytovat citlivé údaje o svých tělech tak jako ženy, budou užívání takových systémů vzdorovat. Možná ale zjistí, že domácí testovací sady typu Traku jsou lepší než poskytování vzorků spermatu na klinice, a bude to pro ně alternativa, která zasahuje do soukromí mnohem méně,“ dodává Levyová.

Pánové, kteří by chtěli věnovat pozornost svému reprodukčnímu zdraví, ještě než se dostane na trh domácí test, už mají k dispozici mobilní aplikace. Jedna je právě od Sandstone Diagnostics, další od Glow. „Délka spánku, kondička, vztah k teplu – tyhle informace zadáte, ony se načtou a díky tomu dostaneme do věci vhled, takže vám řekneme třeba to, že teplo nedělá kvalitě spermií dobře,“ vysvětlila podle serveru Techcrunch Jennifer Tyeová ze společnosti Glow.

Podívejte se, jak zařízení funguje: 

-mk-