Vývoj trhu léčivých přípravků v ČR v datech. Dobrá zpráva pro lékárníky a pacienty

 

Trh léčivých přípravků v ČR měl již od svého vzniku růžová i temná období. Ta barevná alegorie souvisí s tím, ze které strany se na ten trh díváte, jestli ze strany farmaceutických firem, nebo ze strany plátců. Barvy v těch opravdu výrazných obdobích budou pochopitelně pro obě skupiny na druhé straně spektra odlišné, v obdobích, kdy se podle převažujícího názoru obou stran „nic neděje“, by to tedy měla být šedorůžová, nebo růžovošedá. V posledních letech jásavé barvy poněkud bledly, přesto nyní máme dobré zprávy pro lékárníky a pacienty.

 

 

Skutečný trh s léčivými přípravky se vytvořil v tehdy ještě Československu v roce 1991, první rozlišitelná zastoupení farmaceutických firem se ve větší míře objevila na počátku roku 1992 a od roku 1993 máme zavedený systém zdravotních pojišťoven.

Do konce tisíciletí bylo vývojové období jednoznačně růžové, a to pro všechny strany stolu. Pamětníci si rádi vzpomenou, jak měli pro své „doktory“ připravený nový přípravek vstupující na trh prakticky při každém prodejním cyklu. Mezi jejich zákazníky patřili i revizní lékaři pojišťoven, a to hlavně proto, aby byli jako jedni z prvních informováni o tom co nového a samozřejmě skvělého budou lékaři v jejich regionu používat. V lékárnách byla situace velmi snadná, nové přípravky chtěl mít prostě každý. Čísla růstu byla často dvojciferná a měla vždy před sebou znaménko plus …

Ale konec pohádky. Dnes máme rok 2016, je dvacet let poté a trh je zcela jiný. Pro ty šťastnější z farmaceutických firem narůžovělý, pro většinu bezbarvý a pro některé už i šedá ustoupila sytějším odstínům. Podíváme-li se na posledních 5 let, vidíme že v pozitivních nárůstech objemu (2010 – 2012 + 10 % a 2013 – 2015 + 9 %) vykousl zub rok 2013, v němž došlo k poklesu o 6 % v porovnání s rokem předchozím. Růstová tendence je vidět i letos, kdy trend prvních 5 měsíců je zatím + 5 % v porovnání s loňskem.

Působí zde proti sobě dvě tendence a pozitivní růstová čísla jsou jejich výsledkem. Je to společné stabilizační úsilí regulátorů a plátců, které šetří každý rok miliardy korun, větší či menší podle toho kdo je interpretuje a proti němu působící růstové tendence ve vybraných ATC skupinách, nikoho zasvěceného nepřekvapí, které to jsou. Jako příklad těch stabilizovaných je to určitě skupina C – kardiovaskulární systém (C 08, C 09 a C 10 jsou skupiny s největším poklesem, velmi stabilní je C 01) s poklesem mezi roky 2010 a 2015 o 18 %. Souviset to bude spíše s hloubkovými revizemi regulátora než s poklesem nemocnosti na kardiovaskulární choroby. Mezi ty rostoucí patří např. očekávaná skupina L – cytostatika a imunomodulační léčiva (hlavně L 04, ale i L 01) s nárůstem mezi roky 2010 a 2015 o 24 % a mezi roky 2014 a 2015 o 16 %, což dokládá významnou akceleraci v souvislosti se vstupem nových přípravků a také skupina A – trávicí trakt a metabolismus s nárůstem 2010 – 2015 o 28 % , kterou táhnou nahoru zejména přípravky určené k léčbě diabetu (A 10).

Čísla nám o trhu říkají ještě dvě pozitivní, tedy růžové, věci. Jedna z nich potěší lékárníky, připomínám, že bez rozlišení na nemocniční, nebo veřejné, a to je postupné snižování vlivu ostatních distribučních kanálů a posilování lékárny jako místa výdeje nebo prodeje léčivých přípravků. Mezi roky 2011 a 2015 je to nárůst o 8 %. Druhá zpráva míří za pacienty, paralelní export v hodnotovém vyjádření poklesl mezi roky 2010 a 2015 o 12 % a mezi roky 2014 a 2015 o 15 %, což ukazuje, že se jedná o pokles s dynamikou ve správném směru.

Přejeme všem příjemné léto.

Jiří Stránský                        

Business Director Pharma

Sprinx Systems, a.s.