Antrax se vyskytuje v plicní, střevní a kožní formě. V Rusku byla nákaza u lidí zaznamenána poprvé za 75 let. Foto: Wikipedie

Epidemie antraxu má na Sibiři první oběť

První oběť si vyžádala epidemie sněti slezinné (antraxu), která se rozšířila na Jamalském poloostrově na severozápadě Sibiře. Podle včerejší zprávy agentury TASS podlehl vysoce infekční chorobě dvanáctiletý chlapec v okresní nemocnici v Salechardu, správním středisku Jamalskoněneckého autonomního okruhu.

 

Těžké bakteriální onemocnění, jímž trpí zejména hospodářská zvířata, se v regionu rozšířilo mezi pastevci jelenů. Nákaza u lidí byla v Rusku zaznamenána poprvé za 75 let. Ruská média informovala, že s podezřením na nakažení bylo o víkendu do Salechardu převezeno dalších osm lidí, z toho tři děti. Celkem bylo hospitalizováno už přes 70 lidí, většinou kočujících pastevců.

Antrax, jehož rozšíření podle expertů zavinilo neobvykle teplé letní počasí, se vyskytuje v plicní, střevní a kožní formě. Bakterie se staly surovinou pro výrobu biologických zbraní, které se vyráběly v řadě zemí včetně bývalého Sovětského svazu.

-čtk-