Výběrové řízení na šéfa Ústavu experimentální medicíny AV ČR bylo vyhlášeno v polovině července, uzávěrka přihlášek potrvá do konce srpna. Konkurz se uskuteční v září. Foto: Wikipedie

Na šéfa Ústavu experimentální medicíny je vypsán konkurz

Do konkurzu na ředitele Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR se pravděpodobně přihlásí i vědkyně Miroslava Anděrová, která byla dočasně pověřena jeho vedením. Řekla to včera. Výběrové řízení na šéfa ústavu bylo vyhlášeno v polovině července, uzávěrka přihlášek potrvá do konce srpna. Konkurz se uskuteční v září, uvedla. Anděrová dočasně vede ústav od června po bývalé ředitelce a senátorce Evě Sykové odvolané kvůli kauze s kmenovými buňkami.

Ústav má i novou radu, protože všichni její předchozí členové rezignovali. Konkurz vyhlásila právě rada ústavu.

„Ústav je stabilizovaný, všechno běží tak, jak má, granty se plní. Myslím si, že nemáme žádný problém,“ uvedla Anděrová.

V Ústavu experimentální medicíny se také uskutečnila mimořádná kontrola hospodaření. Poslal ji tam předseda Akademie věd Jiří Drahoš poté, co Sykovou odvolal. „Finanční audit ještě není ukončen. Už od nás odešli a odnesli si spoustu materiálů, které zpracovávají v kanceláři na Akademii věd,“ dodala Anděrová. Kdy bude znám výsledek, Anděrová neuvedla.

Kauzu odstartovala reportáž České televize. Podle ní spolupracovníci senátorky a vědkyně Sykové, která byla dlouholetou šéfkou ústavu, brali od některých pacientů se smrtelnou amyotrofickou laterální sklerózou za experimentální léčbu kmenovými buňkami 150.000 korun. Účast v klinické studii přitom má být ze zákona bezplatná. Syková se kvůli tomu vzdala řady funkcí, trvá ale stále na tom, že nic nezákonného neudělala. V ústavu dále pracuje ve výzkumu v oddělení neurověd.

Fakultní nemocnice v Motole, jejíž lékaři na léčbě spolupracovali, v červenci uvedla, že podle interního šetření lékaři předpisy neporušili. Neurolog Martin Bojar však po mediální kauze kolem výzkumu kmenových buněk na vlastní žádost požádal o ukončení zaměstnaneckého poměru v nemocnici.

Interní šetření nicméně respektovalo odlišné stanovisko etické komise Univerzity Karlovy. Komise v červnu uvedla, že tým Sykové porušil etiku a informace o významu a účinnosti aplikace kmenových buněk byly ze strany členů týmu podávány ne vždy přiměřeným způsobem.

-čtk-