Praha chce elektronizací dohnat záchranné služby v jiných krajích, kde si podobné systémy pořídili za peníze z evropských fondů. Ředitel záchranné služby Petr Kolouch už dříve řekl, že systém by mohl ve zkušebním provozu fungovat od září příštího roku. Foto: koláž ZD

Pražská záchranka chce elektronickou dokumentaci za 39 milionů

Pražská záchranná služba vypsala tendr na elektronickou dokumentaci zásahů. Předpokládaná hodnota zakázky včetně čtyřletého servisu je 39 milionů korun bez DPH. Zjistila ČTK z věstníku veřejných zakázek. Ředitel záchranné služby Petr Kolouch už dříve řekl, že systém by mohl ve zkušebním provozu fungovat od září příštího roku.

V současnosti jsou záchranáři zatíženi administrativou. Musí vyplňovat dva formuláře v papírové podobě, jeden předávají spolu s pacientem nemocnici, druhý archivuje záchranná služba. Poté ještě vyplňují výjezd do účtovacího programu pro zdravotní pojišťovny. Nově by měli všechno vyplňovat jednou, do tabletu nebo notebooku.

„Bohužel nestačí naši práci jen vykonávat, ale nezbytnou součástí je dokumentovat naši činnost. Administrativní zátěž, která je k práci záchranářů ještě přičtena, je na hraně jejich akceptovatelnosti a je to sledované i odborovou organizací,“ uvedl Kolouch.

Praha tak chce dohnat záchranné služby v jiných krajích, kde si podobné systémy pořídili za peníze z evropských fondů. Na ty ale Praha nedosáhne, záchranka je tak bude platit z vlastního rozpočtu, potažmo z příspěvku města.

-čtk-