Zabráníme privatizaci krajského zdravotnictví a sociálních služeb, slibuje Bohuslav Sobotka.Foto: Wikipedia

Tématy voleb budou podle Sobotky mzdy, doprava i zdravotní péče

Tématy podzimních voleb budou podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky mzdy, především ve veřejných službách, doprava, sociální i zdravotní péče. ČSSD zahájí kampaň oficiálně v úterý v Plzni, závěrečný mítink chce strana uskutečnit v Brně. Premiér to dnes řekl novinářům při otevření sportovně-rekreačního areálu Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

 

Volby do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu se uskuteční 7. a 8. října, případné druhé kolo senátních voleb o týden později. Již před časem Sobotka řekl, že za úspěch by považoval, pokud by ČSSD udržela nejsilnější pozici v krajích i nejsilnější senátorský klub. Sociální demokracie má nyní 11 ze 13 hejtmanů a je členem všech krajských koalic. V horní parlamentní komoře má 33 zástupců.

Kandidáti strany do krajů nebo do Senátu už podle Sobotky objíždí města a obce. V kampani se chtějí sociální demokraté zaměřit na témata zlepšování životní úrovně včetně růstu mezd lidí, kteří pracují ve veřejných službách, tedy zdravotnictví, školství, ale i v kultuře a sociálních službách. „Pro nás je také důležité, abychom garantovali občanům, že se nebude v žádném případě privatizovat krajské zdravotnictví, že se nebudou privatizovat krajská sociální zařízení,“ uvedl Sobotka.

Podle premiéra bude zásadním tématem i doprava, a to nejen opravy silnic druhé a třetí třídy, které jsou například ve Středočeském kraji na mnoha místech ve špatném technickém stavu. Strana bude voliče lákat i na záměr snížení jízdného ve veřejné dopravě v regionech pro děti a seniory.

Kampaň sociálních demokratů má celkem stát zhruba 80 milionů korun. Mezi výdaji jsou například internetová reklama, billboardy a mítinky.

-čtk-