Značku Fresenius si v Česku spojíme automaticky s dialýzou. Na obrázku je firemní fotografie sídla firmy v německém Bad Homburg.

Fresenius koupí španělské kliniky Quirónsalud za 5,76 mld. eur

Německá zdravotnická skupina Fresenius se dohodla na koupi největšího španělského řetězce soukromých nemocnic Quirónsalud za 5,76 miliardy eur (155,6 miliardy Kč). Fresenius si akvizicí upevní svoji pozici největšího soukromého provozovatele nemocnic v Evropě, uvedla agentura Reuters.

Firma Quirónsalud vznikla v roce 2014 fúzí společností IDC Salud a Grupo Hospitalario Quirón. Provozuje 43 nemocnic a další zdravotnická zařízení. V letošním roce mají tržby španělské společnosti činit zhruba 2,5 miliardy eur a zisk před zdaněním, odpisy a úroky (EBITDA) se má pohybovat kolem 460 až 480 milionů eur, uvedla firma Fresenius ve svém prohlášení.

Agentura DPA upozornila, že akvizice bude největší, jakou kdy firma Fresenius zatím uskutečnila. Doposud největší akvizicí bylo převzetí amerického výrobce generických léků APP Pharmaceuticals v roce 2008.

Fresenius koupí firmu od soukromého investičního fondu CVC Capital Partners, zakladatele a generálního ředitele Víctora Madery a dalších členů správní rady Quirónsalud. Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřady. Dokončena by měla být na konci letošního nebo počátku příštího roku.

-čtk-