Limit na doplatky na léky zavedl poprvé do českého zdravotnictví ministr Tomáš Julínek. Hlavním důvodem byla ochrana nejvíce nemocných, jimž se doplatky kumulují. Foto: Public Domain Images

Ministerstvo zdravotnictví chce snížit limit pro doplatky za léky

Ministerstvo zdravotnictví pošle příští týden do připomínkového řízení novelu zákona, která by měla snížit ochranný limit na doplatky na léky, po jehož překročení pojišťovny vrací pojištěncům peníze. Novinářům to v pátek řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Limit pro seniory nad 65 let a děti do 18 let bude snížen z 2500 na 1000 korun, v případě lidí starších 70 let na 500 korun.

 

Výše ochranného limitu je nyní ze zákona 5000 korun, u dětí do 18 let a seniorů od 65 let 2500 korun. Do limitu se započítávají doplatky za léky, kdy pacient musel doplatit rozdíl mezi cenou léku a úhradou od zdravotní pojišťovny. Částku po překročení vracejí pojišťovny do 60 kalendářních dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí, ve kterém byl limit překročen.

„Rozhodli jsme se doplatky výrazně snížit, u seniorů mezi 65 a 69 lety bude snížen na 1000 korun, u lidí nad 70 let bude činit 500 korun,“ řekl Němeček. Na tisícikorunu klesne rovněž u dětí do 18 let. Snížení limitů podle ministra přinese výpadek v příjmech veřejných rozpočtů asi 390 milionů korun. Ministerstvo by chtělo, aby novela zákona o veřejném zdravotním pojištění byla účinná od července 2017. Zda pro něj najde podporu v koalici, ale zatím není jasné.

Údaje o uhrazených doplatcích hlásí zdravotním pojišťovnám lékárny s uvedením čísla pojištěnce, ke kterému se doplatek váže, výše zaplaceného doplatku a dne vydání léčivého přípravku nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Lidé nemusejí částky sledovat. Na vyžádání jim lékárna musí vydat doklad o zaplacení započitatelného doplatku s číslem pojištěnce, razítkem poskytovatele a podpisem osoby, která doplatek přijala.

-čtk-