Operace jednoho oka s šedým zákalem stojí v Africe 800 korun. Na snímku žena s tímto onemocněním z Ghany. Foto: Wikipedia

Organizace Světlo pro svět pomáhá vracet zrak slepým Afričanům

Tisícům nevidomých lidí v Africe pomohla vrátit zrak nezisková organizace Světlo pro svět svými projekty a penězi, které získala v Česku. Jen loni přispěly tyto finance na provedení zhruba 9000 operací šedého zákalu, který je na kontinentě jednou z nejčastějších příčin oslepnutí. Vyplývá to z výroční zprávy organizace, která v ČR působí od roku 2007. Aneta Čubíková z organizace ČTK řekla, že operace jednoho oka s šedým zákalem stojí v Africe 800 korun. Lidé na ně mohli přispět i včera prostřednictvím charitativního běhu nebo zakoupením triček nebo svíček v Praze.

 

Šedý zákal lze podle Čubíkové odstranit relativně jednoduchou operací během 15 minut. Naproti tomu léčba tzv. trachomu, další časté příčiny slepoty v Africe, je složitější. Při tomto infekčním onemocnění se víčko vtočí dovnitř oka a řasy škrábou rohovku. Pokud je nemoc včas rozpoznána, lze ji vyléčit antibiotiky, v pokročilém stadiu, kdy je rohovka už poškozená, lze operací očního víčka odstranit bolest v oku, zrak už ale zachránit nejde. Antibiotická léčba této nemoci vyjde v Africe podle Čubíkové na 400 korun.

Podle organizace žije v Africe 90 procent všech nevidomých a na vině jsou hlavně špatné hygienické podmínky, nedostatek čisté vody, nekvalitní strava, chybějící nebo špatně dostupná zdravotnická péče a nedostatek informací. Přitom kvalita zraku, případně jeho ztráta ovlivňuje kvalitu života člověka, jeho možnost vzdělávat se, pracovat a starat se o rodinu. Z toho důvodu se organizace věnuje i preventivní péči v oblasti a podporuje tamní lékaře. „Pomáháme doktorům vystudovat nebo se je snažíme udržet v těch nejchudších oblastech,“ řekla Čubíková.

Peníze na své projekty získává Světlo pro svět prostřednictví řady akcí. Jednou z nich jsou i charitativní běžecké závody, na které se lidé mohou hlásit přes Světlo pro svět a část jejich startovního poplatku pak jde přímo na oftalmologickou péči v Africe. Jeden z takových závodů se včera večer běžel v centru Prahy. Večer na schodech na Letnou pak organizace rozsvítila svíčky uspořádané do tvaru Afriky.

-čtk-