Povede se tentokrát koalici prosadit zákaz cigaret v hospodách? Ministr Němeček to vidí nadějně. Foto: Pexels

Protikuřák prošel prvním čtením. Zdravotnický výbor ho musí projednat zrychleně

Protikuřácký zákon odstartoval svou další cestu sněmovnou. Poté, co ho před třemi měsíci shodili poslanci Ano pod stůl, absolvuje další kolo s již zakomponovanými schválenými pozměňovacími návrhy (s výjimkou pozměňováku Marka Bendy z ODS). Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček přitom doufá, že tentokrát již komplikace v koalici nenastanou a zároveň se poslanci pokusí omezit diskuzi na minimum. Pokud se tak stane, mohl by zákon platit v rámci měsíců. V prvním čtení, které proběhlo včera, dali vesměs poslanci Němečkovi za pravdu a zdravotnickému výboru tak dali na projednání 30 dnů místo dvou měsíců.

 

„Jsem velmi rád, že se zákon na ochranu nekuřáků, jak mu tady na ministerstvu pracovně říkáme, konečně povedlo zařadit na program schůze poslanecké sněmovny. Pevně věřím, že tu zkoušku sněmovna tentokrát zvládne,“ řekl včera na tiskové konferenci ministr Němeček. Podle něj by ke schválení mohl přispět tlak veřejnosti. „Zaznamenal jsem desítky a desítky dopisů a emailů od občanů, kteří vyjádřili velké zklamání nad tím, co se stalo. Podobně byli osloveni i představitelé koalice. Velká část veřejnosti, a to i těch, kdo chodí do restauračních zařízení včetně některých provozovatelů, se domnívá, že tu zákaz měl už dávno být,“ dodává.

Připomeňme, že zákon už má za sebou jednu poměrně spletitou cestu sněmovnou. Bylo k němu podáno na 220 pozměňovacích návrhů, nakonec byl ale ve třetím čtení 25. května kvůli poslancům Ano zamítnut. O dva dny později na koaliční radě bylo rozhodnuto o tom, že bude zákon znovu rychle předložen i se zakomponovanými schválenými pozměňovacími návrhy s výjimkou kuřáren Marka Bendy. Na konci května pak v této podobě návrh schválila vláda.

Podle Němečka by se situace, která nastala při minulém třetím čtení, neměla opakovat. „KDU-ČSL podpořilo zákon i při minulém projednávání a byl jsem nyní ujištěn, že „havárie“ v rámci hnutí Ano klub vyhodnotil jako věc, která by se neměla opakovat. Byl jsem ujištěn, že tomu tak bude, i když stát se může ledacos. Jsem ale přesvědčen, že právě i tlak veřejného mínění donutí naprostou většinu relevantních politických sil, aby zákon podpořily,“ míní ministr.

E-cigarety a vodní dýmky mají v hospodách nadále zelenou

Zákon přichází s tím, že ve vnitřních prostorách barů a restaurací bude platit zákaz kouření. Ten se bude vztahovat také na zastávky MHD (i ty nekryté) či v ZOO (vyjma vyhrazených prostor). Zároveň se navyšují sankce, takže ten, kdo bude kouřit na zastávce, může zaplatit až 5000 korun. Pokuty pro právnické osoby pak mohou dosáhnout až 50 tisíc korun. Tabákové výrobky nově nebude možné prodávat ve zdravotnických zařízeních, školách a školských provozovnách.

Mezi další novinky patří to, že bude rozšířen zákaz prodeje alkoholických nápojů v prodejních automatech a stáncích. Restaurace také budou muset poskytnout alespoň jeden nealkoholický nápoj levněji než nápoj alkoholický. „Tady připomínám, že tento nápad je z dílny bývalého ministra zdravotnictví za TOP 09 Leoše Hegera, takže doufám, že nebudeme napadáni pravicovou částí sněmovny, že jde o levicový návrh,“ dodává Němeček.

Alkohol s vyšším procentem etanolu pak bude, na rozdíl od původního návrhu, možno pít i na různých trzích a podobných kulturních akcích, na sportovních akcích ale budou povoleny nápoje do obsahu alkoholu 4,3 procenta (v původním návrhu byla čtyři procenta, což neodpovídalo definici desetistupňového piva) a víno. „Myslíme si, že na sportovní akce destiláty nepatří a zvláště u některých rizikových typů těchto akcí to přispívá ke zvýšené agresi,“ doplňuje Němeček.

Oproti minulé verzi se v provozovnách stravovacích služeb povolují vodní dýmky a elektronické cigarety, ve veřejnosti volně přístupných vnitřních prostorech, jako jsou úřady a nákupní centra, bude navíc možno budovat kuřárny. Zákaz prodeje a podávání alkoholu ve školách a školských zařízeních se navíc nebude vztahovat na výuku gastronomie, hotelnictví, zemědělství, potravinářství či potravinářské chemie.

Odpustí si poslanci pořekadlo „opakování, matka moudrosti“?

Němeček přitom doufá, že diskuse k zákonu se tentokrát omezí. „Sněmovna se jím zabývala velmi obšírně ve třech čteních a domnívám se proto, že diskuse k zákonu již byla vedena v míře dostatečné. Pokud tu bude dobrá vůle poslanecké sněmovny, dá se projednávání zákona zkrátit,“ míní Němeček, který ovšem dopředu počítal s tím, že kluby ODS a TOP 09 budou vetovat schválení zákona rovnou v prvním čtení – což se také stalo. Na druhou stranu mu však například exministr a poslanec za TOP 09 Leoš Heger dal za pravdu v tom, že v diskusi již bylo řečeno v podstatě vše a je tedy na místě hlasovat. Poslanci nakonec rozhodli, že zákon sice projde třemi čteními, zdravotnický výbor na něj však dostane jen měsíc.

Už nyní je ovšem jasné, že někteří poslanci chystají další salvu pozměňovacích návrhů (z nichž zřejmě řadu z nich už sněmovna jednou viděla). „Předpokládám, že to zase sklouzne k falešné tezi, že bojujeme proti svobodě. Znovu říkám, že jde o zákon na ochranu nekuřáků a jsem přesvědčen, že svoboda jednoho musí končit tam, kde narušujeme svobodu druhého. Pozměňovací návrhy tu určitě budou, poslanec Snopek z KSČM už se nechal slyšet, že minule měl 80 pozměňovacích návrhů a teď k nim zřejmě některé přidá, takže to možná dotáhne na stovku. Někteří se dokonce neskrývají s tím, že jejich záměrem je věc zablokovat, zákon zabrzdit a způsobit obstrukci, aby přijat nebyl. Nicméně jsem přesvědčen, že koalice dodrží své slovo a i v ostatních politických stranách napříč spektrem je spousta lidí, kteří si uvědomují, že je to vyhovění volání veřejnosti,“ dodává Němeček.

„Očekávám, že nedojde k dalším ústupkům pozměňovacím návrhům a že bude návrh zákona schválen v podobě, v níž byl předložen ministerstvem zdravotnictví vládě,“ říká politická náměstkyně za ČSSD Lenka Teska Arnoštová.

Všichni poslanci jsou si rovni, jen Benda ne

Koaliční shoda je pak na tom, že nebude podpořen původně odsouhlasený pozměňovací návrh poslance Bendy. Ten si pochopitelně při včerejším prvním čtení neodpustil komentář. „Všichni poslanci jsou si rovni, akorát Benda si je méně roven,“ shrnul poslanec, který se navíc pozastavil nad tím, proč ministerstvo změnilo od první verze dobu platnosti z 1. ledna 2017 na 31. prosince 2016. „Jediný smysluplný a vysvětlitelný důvod, který v tom vidím, je, že skupina militantních nekuřáků a abstinentů chtěla nám, kteří si jsme ochotni svých zlozvyků, ať už kouření nebo pití, občas užít, ještě znepříjemnit letošního Silvestra,“ vysvětluje si změnu Benda.

 

Přehled pozměňovacích návrhů, které byly zapracovány do současného znění zákona:

  • Výjimka pro kouření vodních dýmek kdekoliv v provozovnách stravovacích služeb (PN poslance Plíška).
  • Zákaz užívání elektronických cigaret zachován všude kromě restaurací (PN poslance Bendy).
  • Vnitřním prostorem jen vnitřní prostor stavby podle § 2 odst. 3 stavebního zákona, s výjimkou dočasných staveb /tzn. nikoliv party stany apod./ (PN Ústavně-právního výboru).
  • Jakékoliv veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory s možností kuřáren (PN poslance Krákory) Pozn. původně výjimka možná jen u budov souvisejících s veřejnou dopravou.
  • Vypuštění omezení kouření ve vnějších prostorech zdravotnických zařízení /ve vládním návrhu navrhováno kouření pouze na vyhrazených vnějších místech/ (PN poslance Krákory).
  • Zákaz kouření nově i na nekrytých zastávkách veřejné dopravy (PN Ústavně-právního výboru).
  • Zákaz kouření v ZOO s výjimkou vnější prostoru vyhrazeného ke kouření (PN Ústavně-právního výboru a poslance Krákory).
  • Povinnost zajistit, aby se ve stavebně odděleném prostoru vyhrazeném ke kouření nezdržoval zaměstnanec při výkonu své práce v době, kdy se v něm kouří (PN poslance Krákory).
  • Bylinné výrobky určené ke kouření – úprava definice, nebude se jich týkat omezení přeshraničního prodeje na dálku atd. (PN poslance Krákory/Výboru pro zdravotnictví)
  • Zákaz prodeje/podání tabákových výrobků, elektronických cigaret atd. tabáku mladším 18 let by se nevztahoval na „umožnění“ prodeje/podání těchto výrobků těmto osobám (PN poslance Krákory).
  • Legislativně technická úprava v § 10 ohledně stavebně oddělených prostor vyhrazených ke kouření (slovo „míst“ se nahrazuje slovy „vnitřních prostor“).
  • Prodej a podávání alkoholických nápojů na veřejnosti přístupné sportovní akci, a to tak aby byl možný prodej alkoholických nápojů obsahujících nejvýše 4,3% objemová alkoholu a víno (PN J. Petrů).
  • Příležitostný prodej alkoholických nápojů – lihoviny lze v rámci příležitostného prodávat pouze na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci (PN J. Petrů).
  • U příležitostného prodeje alkoholických nápojů se zrušilo slovo „výroční“ u trhů. Prodej alkoholických nápojů možný tak na všech tj. třeba i na bleších trzích (PN Výboru pro zdravotnictví).
  • Rozšíření prodeje a podávání alkoholických nápojů o dopravní prostředek pro veřejnou hromadnou dopravu osob, který je užitý pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku (PN poslance L. Pletichy).
  • Zrušení zmocnění pro pedagogického pracovníka pověřeného ředitelem školy k výzvě a provedení orientačního testování na alkohol a návykové látky ve škole a školském zařízení (PN poslance B. Svobody).
  • Zrušení možnosti vstupu strážníka do vybraných míst, kde je možný prodej nebo podávání a  alkoholických nápojů nebo tabákových výrobků i po skončení provozní doby u vybraných provozoven, pokud lze mít důvodné podezření, že jsou zde osobě mladší 18 let tyto produkty prodávány nebo podávány. Pozn. – zrušena navržená nová právní úprava v souvislosti se zpřísněným dostupnosti alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18 let. (PN poslance A. Sedi).

web proti koureni-mk-