Pacienti se nemusí bát, ujišťuje ministerstvo. Všechna data o jejich zdraví, která budou v registrech, budou anonymizovaná. Foto: koláž ZD

Ministerstvo odmítá kritiku zdravotnického registru

Ministerstvo zdravotnictví odmítá kritiku senátorů, kteří žádají po Ústavním soudu, aby zrušil oprávnění shromažďovat data o pacientech v Národním zdravotnickém informačním systému (NZIS). Podle ministerstva jsou data vkládaná do systému dostatečně chráněna. Kromě několika pracovníků budou všichni ostatní uživatelé pracovat s anonymizovanými daty, z kterých nebude možné určit, koho se týkají.

 

Uzákonění systému sběru citlivých osobních dat v Národním zdravotním registru schválil Parlament letos v dubnu v rámci novely zákona o zdravotních službách. Nyní platí, že bez souhlasu pacienta budou v registrech shromažďovány všechny údaje o jeho zdravotním stavu a s tím související další údaje včetně rodinné anamnézy nebo informací o zaměstnání. Údaje budou shromažďovány pod rodným číslem a uchovávány až po dobu 25 let po úmrtí pacienta.

Podle dvou desítek senátorů úprava nesplňuje principy ústavní ochrany osobních dat, a to zejména ve způsobu jejich získávání, nezbytnosti a následného nakládání s nimi.

Podle ministerstva NZIS či některé jeho součásti existují v ČR desítky let. Nyní se do systému přidávají některé nové zdroje dat, především od zdravotních pojišťoven, které podle úřadu nahradí některá hlášení od lékařů.

„Mylnou informací je, že kdejaký úředník ministerstva zdravotnictví bude pracovat s údaji o zdravotním stavu osob, jejichž identitu bude znát. Skutečnost je taková, že do registrů jsou nyní vkládány údaje včetně rodného čísla. To je třeba k tomu, aby se propojily informace vztahující se k jednomu člověku. Následně jsou tato data anonymizována a všichni další pracují pouze s informacemi označenými bezvýznamovým identifikátorem, ze kterého nelze určit, které konkrétní osoby se týká,“ uvedlo ministerstvo.

Úřad na ochranu osobních údajů neměl k normě podle úřadu žádné připomínky. Nový zákon podle úřadu navíc umožnil, že nové systémy v budoucnu nebudou pracovat ani s rodným číslem. Ministerstvo vítá, že věc posoudí Ústavní soud. „Věříme, že jeho rozhodnutí bude definitivní tečka za diskusemi, které neoprávněné vytvářejí u veřejnosti pocit, že jejich osobní údaje budou zneužitelné,“ dodalo ministerstvo.

-čtk-