Za kouření s dětmi v autě může v budoucnu hrozit pokuta. Podle poslance Bendy ovšem mohou nastat složité situace, pokud bude v zákoně věta, že by měl policista zastavující automobil věc vyšetřovat - což by se mohlo dít například dotazováním dětí, zda jejich rodiče ve voze kouřili. Foto: Flickr

Novinka v protikuřáku: kuřáci si nebudou moci zapálit v autě, když povezou dítě

Poslanci sněmovního zdravotnického výboru požadují postihy řidičů, kteří kouří v autě v přítomnosti dětí. Včera to schválili v rámci pozměňovacího návrhu k tzv. protikuřáckému zákonu. Diskuse se strhla také okolo vodních dýmek, které dle návrhu zůstávají v kavárnách povoleny – což se některým poslancům nezdá. Šéf výboru Rostislav Vyzula (Ano) proto předložil pozměňovací návrh, který užívání vodních dýmek omezuje – a i jemu poslanci dali zelenou. Většině výboru naopak přišlo normální opatření, že se na sportovních akcích bude moci pít desetistupňové pivo a víno, milovníci dvanáctky ale budou mít smůlu. Pozměňovák poslance Marky Bendy (ODS) na to, aby bylo na těchto akcích povoleno pití s obsahem alkoholu do 15 procent, byl většinou odmítnut.

 

S návrhem zakázat kouřit v autě, kde je přítomné dítě, přišel po konzultaci s profesorkou Evou Králíkovou šéf výboru Rostisalv Vyzula (Ano). „Každý z nás, když jede do práce, vidí, jak z auta před ním vypadávají špačky jedním či druhým směrem a na zadním sedadle sedí dítě, které veze dotyčný nebo dotyčná do školy. Já vím, že se všechny ty návrhy dají těžko vymáhat, jako je to u těch mobilních telefonů. Ale když to bude v zákoně – představte si situaci, že kouří manžel, manželka je nekuřák, vzadu je dítě, tak manželka má alespoň nějaký argument vůči svému manželovi: vždyť je to v zákoně, porušuješ zákon!“ myslí si Vyzula.

Návrh se líbí například Vyzulovu stranickému kolegovi Davidu Kasalovi. „Jedinou výjimku bych, i když trochu s nadsázkou, povolil na D1, protože se tam někdy spíš stojí, než jezdí,“ dodává Kasal (výjimku mu předseda Vyzula vzápětí zatrhl).

„A navíc je to i z hlediska bezpečnosti. Co je nebezpečnější, když vám upadne mobil, anebo cigareta? Je to z hlediska bezpečnosti silničního provozu špatně, když se v autě kouří,“ přidává se Jaroslav Krákora (ČSSD). „Padajících cigaret v autě je poměrně málo a havárie jimi způsobené známe akorát z amerických filmů. Spoustu lidí kouření ve voze uklidňuje a naopak jedou v naší chaotické dopravě klidněji,“ reaguje Marek Benda. „Já bych si tedy představil celou řadu situací, které vyrušují řidiče. Ale tak daleko tedy nejsme,“ dodává k tomu Vyzula.

Podle Bendy má ale návrh i jiný háček. „Nejde o to, jestli je to vymahatelné, ale k čemu to povede. Výsledek bude takový, že se policista bude dětí ptát, aby žalovaly na své rodiče. To je to smrtelné nebezpečí. Rozumím myšlence, aby manžel nekouřil, když jsou v autě děti – to podpořím všemi deseti. Nedávejte tam ale větu, že policista nebo kdokoliv zastavující řidiče bude vyšetřovat, jestli se kouřilo či nekouřilo před dětmi. Vidím to jako důkazně velmi problematické a vztahově téměř zničující,“ říká Benda.

Svou troškou do mlýna u tématu kouření v dopravních prostředcích přispěl také poslanec Jiří Štětina (Úsvit). „Já jsem tento týden jel autobusem, MHD, nevím, jestli to byl trolejbus nebo autobus. V jedné stanici tam nastoupil takový potetovaný frajírek s dvěma kočičkama. A v autobuse kouřil vodní dýmku. Nikdo mu v tom nezabránil. Vodní dýmku. V autobuse. Nebo to možná byla elektronická cigareta, to je jedno. Prostě to byla elektronická cigareta. Jak je vůbec toto možné, že si to někdo dovolí? A totéž bude s vodními dýmkami,“ stěžuje si na poměry Štětina.

Snažím se neškodit, říká Benda. Přesto mu výbor většinu návrhů zamítl

Tradičně plodným diskutujícím, co se týče debat o tabáku a jeho vypovězení z hostinců, byl Marek Benda. Ten pochopitelně opět nadnesl svůj návrh kuřáren, který se stal kamenem úrazu při minulém projednávání protikuřáku. „Kuřárny jsou ve většině zemí EU, neškodí ani zaměstnancům, ani dětem pana zpravodaje (tj. Jaroslava Krákory, pozn. red.), dokonce ani panu zpravodaji. Jsou určeny jen pro ty, kteří do nich chtějí vstoupit a tam spokojeně holdují své libosti,“ neodpustil si Benda.

Ten také přišel se dvěma pozměňovacími návrhy, z nichž druhý měl osm částí. Nepochodil (pochopitelně vedle kuřáren v hospodách) například s povolením kuřáren ve sportovních a kulturních areálech, vyškrtnutím sankcí za opilectví v práci udělovaných obecním úřadem v podobě zákazu činnosti až na dva roky, zrušením povinnosti mít jeden nealko nápoj levnější než alkoholický s tím, že se tak jen zpoplatní kohoutková voda, odložením účinnosti zákona na začátek roku 2018 či povolením prodeje alkoholu s obsahem do 15 procent etanolu na sportovních akcích. „Logika, že jsme povolili na těchto akcích desetistupňové pivo a víno, je nula. Ministerstvo chtělo limit 4,3 procenta alkoholu, do toho přišli vinařští lobbisti a prosadilo se ještě víno. To je téměř diskriminační. Vycházím jen z logiky – a v tuto chvíli se snažím neškodit. Všimněte si, pane ministře, podávám jen rozumné návrhy,“ poukázal Benda, který ale beztak, stejně jako všichni ostatní (s výjimkou legislativně-technických návrhů), dostal ke svým pozměňovákům negativní stanovisko ministerstva.

Z Bendových návrhů pro změnu poslanci schválili možnost podávat alkoholické nápoje ve zdravotnickém zařízení, pokud pronajímá prostor na nějakou akci nesouvisející s provozem, a změnu ustanovení, které v původním znění zakazovalo prodat alkohol dospělé osobě, která je zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. „To je nesmysl, který nebude nikdy a za žádných okolností dodržován. V hospodách zásadně prodávají alkohol osobám, které jsou zjevně pod vlivem alkoholu – proto tam ty osoby chodí,“ upozorňuje Benda. Poslanci proto přijali návrh, který dodává, že se nesmí prodat alkohol osobě zjevně pod vlivem, která ohrožuje sebe, jinou osobu, majetek nebo veřejný pořádek.

Michaela Koubová