Dárci krve by si dle novely TOP 09 a Starostů mohli z daňového základu odečíst místo nynějších 2000 korun za jeden odběr o tisícikorunu víc. Foto: publicdomainpictures.net

Sněmovna podpořila vyšší daňové odpočty pro dárce krve

Dobrovolní dárci krve možná budou moci uplatňovat vyšší daňové odpočty. Místo nynějších 2000 korun by mohli za jeden odběr odečíst od základu daně o tisícikorunu víc. Předpokládá to novela poslanců opozičního klubu TOP 09 a Starostů, kterou ve včerejším úvodním kole podpořila Sněmovna.

 

Předloha také předpokládá odpočty pro dobrovolné dárce kostní dřeně a pro lidi, kteří vstoupí do Českého národního registru dárců kostní dřeně nebo do Českého registru dárců krvetvorných buněk. Nyní ji projedná rozpočtový výbor.

Dobrovolní dárci kostní dřeně by si za jeden odběr mohli podle novely odečíst od základu daně 20.000 korun. Lidé, kteří by vstoupili do jednoho z registrů, by měli možnost na jednorázový odpočet 8000 korun. Zavedení odpočtů by mohlo podle předkladatelů vést ke zvýšení počtu možných dárců.

Současná suma odpočtu pro dobrovolné dárce krve platí dvě desetiletí. „Je zřejmé, že v současné ekonomické situaci už výše této částky nemůže působit motivačně,“ napsali autoři v důvodové zprávě.

Vláda se k předloze postavila neutrálně, upozornila na legislativní nedostatky. Kabinet odhadl, že novela by mohla snížit roční výběr daní až o 153 milionů korun.

-čtk-