Švýcarský lobbing, kdy se měl s ministrem Němečkem potkat obchodní rada kvůli zákonu o léčivech, zřejmě nebyl úplně dobře promyšlen. Na druhou stranu dopady novely a zejména pozměňovacích návrhů by si pečlivou diskusi zasloužily. Foto: Koláž ZD

Švýcarské velvyslanectví se snaží dostat farma firmy k ministrovi kvůli změně zákona o léčivech

Blíží se 9. listopad, kdy má sněmovna projednávat ve třetím čtení novelu zákona č. 378/2007, o léčivech, která má usnadnit potírání paralelního exportu. Jsou k ní však připojeny kontroverzní pozměňovací návrhy, které velmi ostře kritizuje farmaceutický průmysl. Vadí mu především návrh předsedy sněmovního zdravotního výboru profesora Rostislava Vyzuly, který navyšuje procentuální sazby snížení maximálních cen – u biosmilars na 30 procent a u generik na 40 procent a také je rozšiřuje na všechny přípravky v referenční skupině. Výrobci léků varují, že pozměňovací návrh sníží dostupnost léků pro pacienty, a hledají cestu, jak jeho přijetí zvrátit. Zdravotnický deník získal informaci, že se Švýcarské velvyslanectví v Praze pokusilo zprostředkovat lobbistickou schůzku zástupců farmaceutických gigantů Roche a Novartis s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), aby ti měli možnost ovlivnit jeho postoj ke změně zákona.  Zdá se však, že neúspěšně.

Ministr zdravotnictví měl být oficiálně požádán Soňou Kritzlerovou „v zastoupení velvyslance“ o schůzku s obchodním radou Švýcarského velvyslanectví v Praze Wernerem Bardillem za účasti vysokých manažerů českých zastoupení firem Roche a Novartis a také výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakuba Dvořáčka. Jako téma jednání byla výslovně uvedena novela zákon o léčivech a Vyzulův pozměňující návrh. Informaci nám potvrdil jak ředitel AIFP Dvořáček, tak ne příliš nadšený ministr zdravotnictví.

Svatopluk Němeček byl totiž překvapen, že Zdravotnický deník vůbec informaci o žádosti má. „Nemůžu to popřít,“ připustil s tím, že „určitou korespondenci se švýcarskou ambasádou ministerstvo vede“. Z hlediska diplomatických zvyklostí to ale Svatopluk Němeček nechce dále komentovat. Na otázku, jaký je tedy jeho vztah k pozměňovacímu návrhu poslance Vyzuly, odvětil, že má jeho podporu, kterou vyjádří na dnešní tiskové konferenci.

„Schůzka zatím neproběhla, a co vím, nebyla ani potvrzena,“ sdělil nám Jakub Dvořáček. „Společnosti AIFP, které pocházejí ze Švýcarska, využívají možnosti ekonomické mise a AIFP se k tomuto přidalo, aby zjistilo více o postoji pana ministra k přílepku pana Vyzuly. Je pro nás důležité zjistit, co si kolegové z MZ slibují od tohoto návrhu, protože analýzy, které jsme si udělali, nedávají jednoznačné výsledky. Reálně může mít návrh dopad do veřejného rozpočtu až negativní,“ vysvětlil.

Jak Zdravotnický deník zjistil od úředníků obeznámených s praxí v podobných situacích, není běžné, aby se ministr české vlády setkával s nižšími úředníky ambasád. Adekvátní by bylo jednání přímo s velvyslancem a nemělo by se týkat lobbování ve věci nějakého zákona, ale spíše „vzájemné spolupráce a rozvoje bilaterálních vztahů“, jak zní obvyklá formulka. Podle nepotvrzených informací přímo z ministerstva zdravotnictví zřejmě nakonec dojde ke schůzce, kde partnerem pro obchodního radu z velvyslanectví bude vedoucí oddělení mezinárodních vztahů MZ. Podpora, jakou ministr Němeček pozměňovacímu návrhu vyjadřuje, ale naznačuje, že se „švýcarská mise“ mine účinkem a všichni aktéři sporu o podobu zákona budou napjatě čekat až na závěrečné hlasování poslanců.

Tomáš Cikrt