Volby do správní a dozorčí rady VoZP i tentokrát provázely pochybnosti, pojišťovna totiž mezi kandidáty nezařadila kandidátku, kterou podali odboráři z pojišťovny. Foto: logo VoZP

Vojenská pojišťovna v prosinci obmění většinu členů správní rady

Správní a dozorčí rada Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) obměnily ve volbách většinu svých členů. Ve správní radě nově zasedne mimo jiné velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta. Vyplývá to z výsledků voleb, které pojišťovna zveřejnila na svém webu. Mandát většiny členů, kteří v orgánech zastupují odbory a zaměstnavatele, končí 12. prosince. Výměna se netýká zástupců ministerstev.

 

Pojišťovnou několik týdnů zmítají spory o její vedení. Správní rada na konci září odvolala ředitele VoZP Karla Šteina, mimo jiné i díky hlasům zástupců ministerstev vedených hnutím ANO. Ministerstvo zdravotnictví spravované ČSSD ale tento krok právně zpochybnilo a Štein ve funkci zůstal. Podle nedávného vyjádření ministerstva práce, které je zřizovatelem pojišťovny, Štein není oprávněn za pojišťovnu jednat a jeho rozhodnutí z poslední doby jsou neplatná. Pojišťovna s tímto názorem nesouhlasí, podle jejího mluvčího Richarda Medka připravuje právní postup, který má zamezit šíření takovýchto vyjádření, které pojišťovna označuje za dezinformace.

Ve správní radě, která se v říjnu shodla na vypsání výběrového řízení na nového ředitele pojišťovny, končí mandát osmi členům z 15, další člen byl nahrazen v říjnu. Pozici obhájila Jitka Šebková, která zastávala funkci předsedkyně, ale správní rada ji v září odvolala. O platnosti tohoto kroku se vedou spory. Zůstane i další zástupce odborů Miloš Lokvenc. Tři členové – František Beránek, Roman Doba a Jaroslav Kalivoda, u kterých bylo zpochybněno členství a dvěma z nich soud předběžným opatřením zakázal účastnit se jednání orgánu, nekandidovali. Beránek s Kalivodou kandidovat chtěli, ale pojišťovna kandidátku jejich odborové organizace vyřadila. Nahradí je Pavel Bednář, Miloslav Havlín a v říjnu zvolený Branislav Choreň. Ze zástupců armády odejdou Ján Gurník, František Malenínský a Petr Hromek. Nahradí je Jaromír Alan, Ivo Střecha a velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta. Dosavadní člen Jozef Rychel post obhájil.

V dozorčí radě končí funkční období šesti členům z devíti. Odejít by měli všichni tři zástupci armády Pavel Lipka, který radě předsedal, Miroslav Žižka a Vladimír Blažek, nově zvoleni byli Karel Řehka, Antonín Genser a Jaroslav Kocián. Ze zástupců odborových organizací místo obhájila Pavla Čermáková. Zdeňka Hradeckého a Michala Kališe, kterých se také týkal spor o oprávněnost jejich členství, nahradí Milan Uličný a Dušan Janiš.

Volby ale i tentokrát provázely pochybnosti, pojišťovna totiž mezi kandidáty nezařadila kandidátku, kterou podali odboráři z pojišťovny. Mluvčí pojišťovny Richard Medek na dotaz, proč pojišťovna kandidátku vyřadila, ČTK sdělil, že jednání související s volbami i volby jsou neveřejné.

-čtk-