Dvě třetiny lékařů novoměstské nemocnice se nechtějí spokojit se slíbeným zvýšením tarifních platů o deset procent a požadují vyšší růst mezd a odměn za služby. Zařízení proto bude muset omezit provoz ambulancí a některé plánované výkony. Foto: koláž ZD

Novoměstská nemocnice zavede směnný provoz, nemá dohodu o mzdách

Nemocnice v Novém Městě na Moravě zavede od ledna směnný provoz. Podle jejího vedení se zhruba dvě třetiny lékařů nechtějí spokojit se slíbeným zvýšením tarifních platů o deset procent a požadují vyšší růst mezd a odměn za služby. Nemocnice zajistí akutní péči, omezení se ale dotkne provozu některých ambulancí a plánovaných výkonů. ČTK to sdělil mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl.

 

Kraj Vysočina nařídil revizi kapacit ve svých zbývajících čtyřech nemocnicích, na něž budou v krajním případě odkazováni neošetření pacienti z Nového Města na Moravě. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) označil požadavky na odměňování v novoměstské nemocnici za nereálné. „Mohu se pacientům pouze omluvit,“ uvedl v tiskové zprávě.

Zaměstnanci novoměstské nemocnice budou mít od ledna o deset procent vyšší tarifní platy, což odpovídá růstu schválenému vládou. „Část lékařů vypověděla dohody o pracovní činnosti a požaduje pro sebe další navýšení platů, které by znamenalo dalších 25 milionů korun z rozpočtu nemocnice,“ uvedl její mluvčí. V nemocnici pracuje zhruba 140 lékařů.

Navrhovaná výše odměn za služby podle prohlášení organizace Lékařského odborového klubu (LOK) v nemocnici neodpovídá náročnosti práce lékařů, kteří jsou trvale přetěžováni výrazným počtem odpracovaných hodin mimo standardní úvazek. Podle prohlášení je obcházen zákoník práce, odměny navíc nebyly valorizovány od roku 2011. Požadavek lékařů se týká i dalších úprav tarifních platů. Nemocnice jsou personálně devastovány a toto je důsledek, stojí dále v prohlášení, které ČTK poslal zástupce LOK Jan Greguš. Lékaři uvádějí, že jde o problém, který se týká většiny českých nemocnic.

Omezení provozu nemocnice způsobí to, že část lékařů, kteří vypověděli dohody o pracovní činnosti, bude od ledna chodit do práce jen na osm hodin a nebude vykonávat přesčasové hodiny.

Nemocnice bude podle mluvčího od 1. ledna nadále poskytovat bezpečnou akutní péči. „V následujících týdnech však patrně dojde k odkládání plánovaných operací a nezbytně také k omezení provozu některých ambulancí,“ uvedl Kratochvíl. O změnách v provozu oddělení a ambulancí budou pacienti informováni v dalších dnech.

Podle zprávy kraje nejsou v této nemocnici výhledově vyloučena ani další opatření, včetně omezení provozu některých oddělení a v krajním případě jejich rušení, krácení úvazků a případně i ukončování pracovních poměrů napříč obory.

Od ledna mají podle kraje nejen lékaři, ale i ostatní zdravotnický personál krajských nemocnic garantováno navýšení tarifních mezd o desetinu. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD) uvedl, že také v ostatních nemocnicích je personál velmi vytížen. Lékaři jsou podle něj ale ochotni akceptovat desetiprocentní růst platů nebo přistoupit na kompromisy.

-čtk-