Ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) včera podepsal memorandum o spolupráci s ministerstvy vnitra a obrany, podle kterého by mohl v Ústeckém kraji od ledna službu zajišťovat stát policejními a armádními vrtulníky z Prahy a Plzně. Foto: repro MZ

Provozovatelem letecké záchranky na Ústecku má být ATE. Ministerstva zatím přijala memorandum

Slovenská firma Air-Transport Europe (ATE) se podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví opět stala vítězem tendru na provozovatele letecké záchranné služby v Ústeckém kraji. Smlouva s ATE by mohla být podepsána zhruba v polovině února. Deset dnů před začátkem nového roku však dál není jasné, zda bude od ledna do převzetí záchranné služby firmou ATE zajišťovat záchrannou službu stát vrtulníky z Prahy a Plzně, nebo dosavadní provozovatel, firma DSA z Ústí nad Labem.

 

ATE zvítězila v tendru už při prvním posuzování. Podpis smlouvy s ministerstvem ale předběžným opatřením zakázal antimonopolní úřad kvůli stížnosti konkurenční DSA. Dá se předpokládat, že DSA napadne i včerejší rozhodnutí a věc může zase skončit u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Dosavadní provozovatel letecké záchranné služby DSA ministerstvu na začátku prosince nabídl, že by kvůli průtahům s tendrem mohl na začátku nového roku dočasně pokračovat v zajišťování služby za nižší náklady než dosud. Její zástupce Daniel Tuček dnes ČTK řekl, že má v e-mailu odsouhlasený návrh dodatku z právního oddělení ministerstva zdravotnictví, který dostal s tím, že je připraven k podpisu.

Tuček kvůli podpisu mířil odpoledne na ministerstvo zdravotnictví. Ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) však místo toho podepsal memorandum o spolupráci s ministerstvy vnitra a obrany, podle kterého by mohl v Ústeckém kraji od ledna službu zajišťovat stát policejními a armádními vrtulníky z Prahy a Plzně. Ministerstvo ale připouští, že za určitých podmínek může dodatek s DSA podepsat. Nejprve chce prověřit, že by neohrozil nynější tendr na provozovatele základny. Pokud prověřování dopadne dobře, mohl by úřad dodatek podepsat příští týden. Memorandum s vnitrem a obranou považuje za pojistku.

Předseda hodnotící komise v závěru dnešního odpoledne informoval ministerstvo, že komise znovu posoudila nabídky ATE a DSA, které do tendru přišly. Obě byly podle komise v souladu se zadávací dokumentací. Kvůli lepší ceně, která byla jediným hodnotícím kritériem, pak podle ministerstva komise doporučila stanovit vítězem ATE.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) je z dění kolem budoucího provozu letecké záchranné služby v kraji zklamaný. „S firmou DSA panovala spokojenost, její lidé už znali prostředí. Takhle budeme bez vrtulníku, závislí na tom, zda k nám někdo doletí nebo ne,“ řekl ČTK hejtman. Obavu ze zajištění letecké záchranné služby už vyjádřilo i několik desítek starostů ze severu Čech.

Ministerstvo zdravotnictví letos vypsalo výběrové řízení s předpokládanou hodnotou 1,2 miliardy korun bez DPH na šest základen, jediným kritériem byla cena. U pěti už je smlouva podepsaná. Na provozu letecké záchranné služby se má od ledna podílet i rakouská firma Helikopter Air Transport, která v tendru získala základny v Jihlavě a Ostravě. DSA, která má nyní společně s Alfa-Helicopter osm základen, má létat z Hradce Králové a Liberce, slovenská ATE z Olomouce. Čtyři stanoviště bude v letech 2017 až 2020 provozovat stát.

-čtk-

Memorandum

o zajištění letecké záchranné služby pro Ústecký kraj

 

mezi Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem vnitra
a Ministerstvem obrany

 

I.

 

Ministr zdravotnictví, ministr vnitra a ministr obrany tímto deklarují schopnost společnými silami zajistit od 1. ledna 2017 plnohodnotný provoz letecké záchranné služby na území spadajícím pod zdravotnické operační středisko Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, p. o., a to do doby zajištění této služby provozovatelem vrtulníků vybraném v rámci probíhajícího řízení o veřejné zakázce.

 

II.

 

Ministr vnitra a ministr obrany tímto dále deklarují vzájemnou součinnost a kooperaci
při zabezpečování letecké záchranné služby, a to nejen na území spadajícím pod zdravotnické operační středisko Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, p. o., ale současně
i na území, na kterých je zajišťována letecká záchranná služba Ministerstvem vnitra
a Ministerstvem obrany, a to při zachování stávajícího rozsahu poskytovaných služeb.

 

III.

 

Ministr vnitra se pro účely naplnění spolupráce podle čl. I tohoto memoranda zavazuje zajistit plnění úkolů letecké záchranné služby prostřednictvím výjezdové základny spadající pod zdravotnické operační středisko Zdravotnické záchranné služby Hlavního města Prahy, p. o., která je zabezpečována z Hlavní letecké základny Letecké služby Policie České republiky, Letiště Václava Havla Praha.

 

IV.

 

Ministr obrany se pro účely naplnění spolupráce podle čl. I tohoto memoranda zavazuje zajistit plnění úkolů letecké záchranné služby prostřednictvím výjezdové základny spadající pod zdravotnické operační středisko Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, p. o., která je zabezpečována z LZS letiště Plzeň – Líně, a dále prostřednictvím výjezdové základny spadající pod zdravotnické operační středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, p. o., která je zabezpečována z vojenské základny Bechyně.

 

V.

 

Vzlety k plnění úkolů letecké záchranné služby podle čl. I tohoto memoranda budou vykonávány na základě spolupráce mezi jednotlivými výše uvedenými zdravotnickými operačními středisky a zdravotnickým operačním střediskem Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, p.o., kdy bude vždy určen vzlet vrtulníku s nejvhodnější polohou vůči místu zásahu.

 

VI.

 

Všechny tři strany se dohodly, že budou vytvářet podmínky vzájemné spolupráce, sdílet informace a vytvářet společné postupy k zajištění výše uvedeného účelu.

 

 

Podepsáno v Praze dne 22. prosince 2016.

 

 

 

 

 

 

……………………………………….

Milan CHOVANEC

ministr vnitra

 

……………………………………….

MgA. Martin STROPNICKÝ

ministr obrany

 

 

 

……………………………………….

JUDr. Ing. Miloslav LUDVÍK, MBA

ministr zdravotnictví