Dát si k pivu v hospodě cigaretu bude zřejmě brzy minulost. Sněmovna včera schválila protikuřácký zákon. Foto: Pexels

Sněmovna posunula ČR k 18 zemím Evropy se zákazem kouření

Po třech letech od vzniku protikuřáckého zákona včera poslanci schválili normu, která přinese úplný zákaz kouření v restauracích a také zánik kuřáren v budovách kulturních a sportovních institucí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá v to, že protikuřácký zákon získá i souhlas Senátu a prezidenta. Omezení by mělo začít platit od konce května příštího roku. Výsledek hlasování má Sobotka za vítězství ochrany zdraví lidí nad komerčními zájmy. Pokud zákon vejde v platnost, bude Česko 19. zemí Evropy, kde bude úplný zákaz kouření platit.

 

Hostinští nemají mít podle dnes schválené podoby návrhu žádné úlevy například v možnosti zřizovat v podnicích kuřárny. Poslanci ale naopak neschválili, aby se nekouřilo ani v restauračních zahrádkách. V pohostinstvích budou moci lidé používat jen vodní dýmky a elektronické cigarety. Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Nyní si mohou hostinští zvolit, zda chtějí mít kuřáckou, nebo nekuřáckou provozovnu. Mohou v ní mít i oddělené prostory pro obě skupiny zákazníků.

Kuřákům, kterých je podle Eurostatu mezi Čechy 28,7 procenta, přinese zákon i další omezení. Nebudou smět kouřit ve speciálních kuřárnách, které už nebudou moci zřizovat kina, divadla, koncertní a výstavní síně či sportovní haly. Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení. Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšíří na nekryté části zastávek hromadné dopravy.

Předloha omezí i alkohol, například – na rozdíl od cigaret – se nebude smět vůbec prodávat prostřednictvím automatů. Restrikce ohledně alkoholu ale nebudou tak přísné, jak předpokládal původní návrh zákona, který Sněmovna v květnu neschválila.

Dnes pro nový zákon hlasovalo 118 ze 163 přítomných poslanců. Proti bylo 23 členů dolní komory. Ze změn iniciovaných poslanci Sněmovna schválila jen ty podporované ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD). Na jaře zákon neprošel i hlasy koaličního hnutí ANO. Kontroverzním bodem se stala hlavně přijatá změna poslance ODS Marka Bendy, díky níž by mohly v restauracích vznikat kuřárny. „Splnili jsme plán, který jsme si vytyčili po té hlasovací nehodě,“ vzpomenul květnový kolaps zákona Sobotka.

Mezi poslanci, kteří zákon nepodpořili ani včera, byl šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Novinářům řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, včera ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům.

Podle Ludvíka, který zákon ve Sněmovně obhajoval za svého předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD), je problémem Česka hlavně kouření dětí. „Tato norma je klíčovou normou, která toto omezí. Budu šťasten, když u nás nebude kouřit nikdo, ale ještě šťastnější jsem, že teď zpočátku nebudou kouřit alespoň děti,“ řekl.

Asociace hotelů a restaurací ČR považuje normu za další krok k likvidaci živnostníků v pohostinství. Za absurdní označila požadavek, aby hostinští nalévali alkohol pouze lidem, kteří nemohou způsobit úraz nebo škodu. Asociace vyzvala senátory, aby zákon vrátili Sněmovně k dopracování.

Loni spotřeba cigaret v ČR meziročně stoupla o 3,1 procenta. Jeden obyvatel v průměru loni podle Českého statistického úřadu vykouřil 2010 cigaret. Na následky kouření v Česku podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila umírá asi 15.000 lidí ročně, další 3000 umírají kvůli pasivnímu kouření.

-čtk-