TOP 20 v českém farma průmyslu v roce 2015. A jak to vypadá v roce 2016?

Konec roku je období žebříčků. TOP 10 za 2016 budeme mít až ke konci ledna proto se podíváme na TOP 10 2015 a to co máme za 2016 k dispozici. Při pohledu na žebříček roku 2015 můžeme vidět stejnou skupinu společností jako v posledních letech, jen si mezi sebou mírně mění pořadí. Pořadí na prvních šesti pozicích je dlouhodobě stabilní, téměř všechny společnosti meziročně trochu stoupají.

 

Při pohledu na prodejní objemy vidíme, že podíl TOP 10 na celkovém farmaceutickém trhu v ČR je 44 %, podíl TOP 20 je 64 %. Na zbylých zhruba 280 společností zbývá, zdá se, ten menší zbytek. V první desítce vyhrávají souboj jednoznačně originální společnosti, zástupce generických je tam jen jeden, ale vezmeme-li v úvahu, že část obratu Sanofi jsou produkty Zentiva a Servieru produkty Egis, pak se profil generických výrobců trochu vylepšuje.

V roce 2016 je po 11 měsících situace podobná jako v roce 2015, jen si někteří vyměnili místa. Teva poskočila o jedno místo vzhůru a Servier dokonce o dvě. V případě Servieru se může jednat mimo jiné i o vliv prvního biosimilar přípravku v ČR, který prodává společnost Egis, zahrnutá také v rámci Servier. Do první dvacítky vstoupila v roce 2016 také společnost Amgen.

A v rámci přání všeho dobrého do roku 2017, a to nejen těm, kteří jsou v první desítce, se budeme těšit na to, jak se žebříčky budou vyvíjet letos.

 

Jiří Stránský

Business Director Pharma

Sprinx Systems, a.s.