Ústavní soud je často zatahován do boje o peníze ze zdravotního pojištění. A často také vzkazuje, že balík je omezený a nějak se rozdělit musí. Foto: ÚS

Ústavní soud se dnes vyjádří k letošní úhradové vyhlášce

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí, jak rozhodl o sporných částech letošní úhradové vyhlášky. Regulaci úhrad rozšířila také na ošetřovatelskou péči poskytovanou v zařízeních pobytových sociálních služeb. Návrh na zrušení části předpisu podala skupina 25 senátorů, za které jednal Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ministerstvo zdravotnictví podle senátorů při vydání vyhlášky vykročilo ze zákonných mezí.

 

Senátoři zdůraznili, že úhradová vyhláška stanovující hodnoty bodu v minulosti na tento druh péče nedopadala. Provozovatelé zařízení pobytových sociálních služeb uzavírali s pojišťovnami zvláštní smlouvy. Zařazením do úhradové vyhlášky přišli o možnost vyjednat si s pojišťovnami cenu a podmínky.

Zcela neočekávané zařazení ošetřovatelské péče poskytované klientům v pobytových zařízeních sociálních služeb do úhradové vyhlášky pro rok 2016 je překročením zákonného zmocnění a porušením zákazu libovůle a principu předvídatelnosti práva, uvedli senátoři v návrhu.

Úhradová vyhláška stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení. Podle ní pak platí pojišťovny nemocnicím a lékařům.

-čtk-