Všeobecná fakultní nemocnice zahrnuje množství starých, různorodých budov rozstrkaných po centru Prahy. Uklízet tam není snadné. Foto: VFN

ED: Téměř čtvrt miliardy za čtyřletý úklid je ochotna zaplatit VFN v Praze

Zajištění čtyřletého úklidu poptává Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN). Vítěz tendru bude mít na starosti perfektní úklid v jedenadvaceti areálech, které pod VFN spadají. Podle informací z portálu veřejných zakázek je vedení nemocnice ochotno za kontrakt zaplatit až 230 milionů korun bez DPH.

Sesterský portál Ekonomický deník upozornil, že do 15. února se mohou přihlásit zájemci o zakázku na úklid prostor Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kromě běžných úklidových prací nemocnice poptává také pomocné práce v kuchyni. Celkově je podle věstníku veřejných zakázek vedení nemocnice ochotno zaplatit 223 milionů korun bez DPH za čtyřletý kontrakt.

Hlavním kritériem pro hodnocení nabídek je cena (90%).

VFN_uklid_hodnoceni

V zadávací dokumentaci je velmi pečlivě popsáno, co vše se od dodavatele úklidu očekává, což je s ohledem na nemocniční prostředí zcela pochopitelné. „V dokumentu jsou stanovena pravidla provádění úklidu nejen běžnými čisticími prostředky, ale též provádění úklidu za pomoci dezinfekčních přípravků s virucidním účinkem, zásady postupu dekontaminace místa potřísněného biologickým materiálem a provádění malování,“ píše ve v dokumentu Standard úklidu, který je součástí zadávací dokumentace.

Dokument obsahuje:

  • obecná pravidla provádění úklidu „s“ a „bez“ dezinfekčních přípravků z hlediska místa prováděného úklidu ve zdravotnických zařízeních VFN a z hlediska frekvence provádění úklidu,
  • standardy úklidových prací ve zdravotnických zařízeních pro jednotlivé typy prostor,

Z první části zadávací dokumentace vyplývá, že firma, která veřejnou zakázku získá, bude pracovat ve více než dvaceti areálech, které pod Všeobecnou fakultní nemocnici patří. Konkrétně jsou vyjmenovány tyto areály:

VFN_objekty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V další části zadávací dokumentace jsou specifikovány rozlohy podlahových ploch, koberců, žaluzií a oken, které je nutno čistit. Je u nich nastavena i pravidelnost úklidu. Celková podlahová plocha, kterou je potřeba udržovat v perfektním stavu přesahuje 500.000 metrů čtverečních.

Jiří Reichl, šéfredaktor, Ekonomický deník