Ročně je v Masarykově onkologickém ústavu hospitalizováno téměř 10.000 pacientů a v ambulancích ošetří až 200.000 lidí. Nejčastější diagnózami v MOÚ jsou rakovina prsu, tlustého střeva nebo kůže. Foto: Wikipedia

Masarykův onkologický ústav nabízí bezplatné poradenství

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) nabízí veřejnosti bezplatné poradenství v oblasti léčby onkologických onemocnění, prevence nebo výživy. Informační centrum, které je jediné svého druhu v České republice, funguje už 15 let. Lidem pomáhá zorientovat se v množství informací, řekla novinářům pracovnice centra Helena Sedláčková. Služeb centra využilo už přes 74.000 lidí.

Na dotazy odpovídají tazatelům zdravotní sestry, případně otázky přepošlou konkrétním lékařům. „Centrum komunikuje s veřejností třemi způsoby. Pacienti buď mohou přijít osobně, zatelefonovat nebo s námi mohou komunikovat prostřednictvím internetových dotazů,“ uvedla Sedláčková.

Lidé se nejčastěji ptají na možnost léčby v MOÚ, chtějí konzultovat léčbu s pracovníky ústavu nebo se dotazují na výživu onkologického pacienta. Kromě toho poskytuje centrum informační materiály. Jsou k dispozici v centru i na stránkách ústavu. Otevřeno je každý všední den od 8:00 do 15:00.

Služby informačního centra využilo loni přes 5200 pacientů. „Centrum mi pomohlo zorientovat se v informacích a odpověděli mi v něm na dotazy, které mě nenapadly přímo v ordinaci,“ řekla dnes novinářům jedna z pacientek.

Mezi nadstandardní služby, které MOÚ poskytuje, patří i skupinové vzdělávání pacientů například o vedlejších účincích léčby. Určeno je nejen pacientům, ale i jejich blízkým. Lidé mohou komunikovat také s nutričním terapeutem, a to pomocí pomocí aplikace Skype, čehož mohou využít například Češi v zahraničí.

Veřejnosti jsou také učeny akce se zaměřením na prevenci onkologických onemocnění či kulturní akce, které se konají v Galerii Žlutý kopec. Pro hospitované pacienty MOÚ nabízí výtvarné dílny. Pacientům zpříjemňují volný čas dobrovolníci. Všechny aktivity, které ústav nabízí, jsou zdarma.

Ročně je v ústavu hospitalizováno téměř 10.000 pacientů a v ambulancích ošetří až 200.000 lidí. Nejčastější diagnózami v MOÚ jsou rakovina prsu, tlustého střeva nebo kůže. Dlouhodobě ústav patří k nejlépe hodnoceným zdravotnickým zařízením v Česku jak z hlediska odborníků, tak pacientů. Založen byl v roce 1935.

-čtk-MO