Radomír Maráček (vpravo) ještě jako ředitel FN Olomouc. Na snímku s tehdejším ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Foto: FN Olomouc

Kraj odvolal ředitele zlínské nemocnice, nahradí ho ex-ředitel FN Olomouc Radomír Maráček

Rada Zlínského kraje včera odvolala předsedu představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Pavla Calábka. Nahradí jej současný ředitel lázní Karlova Studánka Radomír Maráček. Novinářům to řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Nemocnice podle něj fungovala špatně ekonomicky i personálně. Maráčka hejtman vybral přímo z několika uchazečů.

„Především proto, že byl velmi dobrým ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc, velmi dobře zná prostředí velké nemocnice a umí ho řídit. Je to člověk, který s tímto krajem nemá žádnou vazbu, myslím profesní. Myslím, že se bude dívat na nemocnici nezávisle a objektivně, že to pro něj je zajímavá výzva,“ uvedl Čunek. Jako ředitel lázní skončí Maráček 30. dubna, na toto místo bude podle mluvčí ministerstva zdravotnictví vypsáno výběrové řízení.

Maráček coby ředitel nemocnice čelil obžalobě z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozilo mu až osm let vězení. Soud jej však zprostil obžaloby.

Sedmačtyřicetiletý Maráček nastoupí do čela zlínské nemocnice v květnu, do té doby ji povedou coby krizoví manažeři předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek a jeho ekonomický náměstek Vlastimil Vajdák. Hradišťská nemocnice hospodaří ze čtyř krajských nemocnic dlouhodobě nejlépe. Krizový management by měl nemocnici stabilizovat a analyzovat její fungování, do několika dnů také připraví forenzní audit, který udělá nezávislý auditor.

Na podmínky ve zlínské nemocnici si podle Čunka stěžovali tamní zaměstnanci. Nemocnice měla také nejhorší ekonomické výsledky z krajských nemocnic. „Nemocnice by měla mít větší příjem a lépe zaplatit své zaměstnance,“ uvedl Čunek. „Základním problémem byl nedostatečný a nedokonalý, administrativně nezvládnutý výběr finančních prostředků od pojišťovny, to znamená důsledné a dobré vykazování výkonů a dobré vyjednávání s pojišťovnami,“ uvedl hejtman.

Loňské hospodaření zlínské nemocnice podle hejtmana skončilo ziskem přes 100.000 korun, v reálu to však podle něj bude méně. Předloni nemocnice skončila v zisku 8,5 milionu korun. Například Uherskohradišťská nemocnice loni podle předběžných výsledků hospodařila se ziskem 68 milionů korun. Na odvolání Calábka však podle Čunka nemělo vliv policejní vyšetřování hospodaření nemocnice, jeho výsledky ještě nejsou známy.

Kraj chce podle Čunka vytvořit jedno představenstvo pro všechny čtyři krajské nemocnice, jeho předsedou bude právě Maráček, další člen ještě není známý. Do května se rozhodne, zda v něm budou mít zastoupení další nemocnice. Čunek si od jednoho představenstva slibuje větší propojení a spolupráci nemocnic a srovnatelnou péči o pacienty v každé z nich. „Může také dojít k tomu, že lépe a rychleji zareagujeme na nenadálé věci, například ve Zlíně je nedostatek sester a zavřelo jedno oddělení následné péče, protože není personál. Při jednotném řízení je možnost si personál půjčit,“ uvedl Čunek.

Kraj chce také udělat nový generel zdravotnictví, kromě aktuálních investic se nyní na několik měsíců zastaví příprava těch dalších. Kraj podle Čunka zváží, zda každá nemocnice bude poskytovat širokou škálu služeb, nebo zda se spíše jednotlivé nemocnice nezaměří na určité výkony.

-čtk-