Kubánské zdravotnictví dosáhlo některé pozoruhodné výsledky v oblasti veřejného zdraví i vývoje nových léků. Kritici ale tvrdí, že je to tak trochu Potěmkinova vesnice. Foto: PIxabay

Vzhůru na Kubu! S ministrem Ludvíkem cestují i zástupci českých zdravotnických firem

České firmy podnikající v oblasti zdravotnictví mají zájem o obchod s Kubou. V delegaci, která dnes společně s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) odlétá na návštěvu Kuby, budou zástupci pěti českých zdravotnických firem, a to Linet, Agel, Alliance Healthcare, Ella-CS a Národní centrum tkání a buněk. Informaci ČTK poskytlo ministerstvo zahraničí.

 

„Smyslem (cesty) je otevřít možnost dodávek implantátů na jejich (kubánský) centrálně regulovaný trh,“ napsal ČTK Karel Volenec, jednatel firmy Ella-CS. Královéhradecká firma vyrábí různé druhy stentů používaných například při léčbě onemocnění jícnu a také lebeční a oftalmologické implantáty. V roce 2015 vykázala po zdanění zisk 15,5 milionu korun a tržby za prodej vlastních výrobků 122 milionů korun.

Na Kubu míří také zástupci distributora léků Alliance Healthcare, společnosti Národní centrum tkání a buněk, která se zaměřuje na vývoj a výrobu léčivých přípravků využívajících lidské buňky, a výrobce zdravotnických lůžek, firmy Linet. Nebudou chybět ani lidé ze skupiny Agel, která v roce 2015 měla zisk před zdaněním 740,8 milionu korun. „Od této delegace si slibujeme především zmapování možností spolupráce, a to jak na poli odborném, tedy přímo v rámci medicíny, tak v oblasti obchodní,“ napsala ČTK mluvčí AGEL Radka Miloševská.

Nynější cesta, která byla naplánována už za Ludvíkova předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD), navazuje na zářijovou návštěvu delegace složené ze zástupců ministerstev zdravotnictví, zahraničí a zemědělství na Kubě. Ludvíka v příštích dnech přijme jeho protějšek, kubánský ministr zdravotnictví Roberto Morales Ojeda. Měli by spolu podepsat memorandum o spolupráci v oblasti zdraví a lékařského výzkumu.

„Předmětem současné cesty bude hlubší diskuse o možnostech financování klinických studií léčivých prostředků vyvíjených na Kubě či např. vzájemná výměna zkušeností, pokud jde o vzdělávací programy pro lékaře i zdravotní sestry,“ uvedlo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Kubánská strana podle ministerstva projevila „enormní zájem“ o české zkušenosti s provozem záchranné služby.

Jedním z témat by měla být také možnost vyrovnání kubánského dluhu, který ke konci roku 2015 činil v civilních úvěrech přes 6,9 miliardy korun. Prověřuje se možnost, že by část dluhu mohla být uhrazena prostřednictvím dodávky vysoce specializovaných léků. Jednání o umoření dluhu se povedou také v březnu, kdy na Kubu společně s delegací vedenou ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) pojedou zástupci ministerstva financí.

Vzájemné vztahy Česka a Kuby procházejí v posledních letech proměnou. Česká diplomacie opustila tradiční striktní podporu lidských práv a orientuje se více na ekonomickou spolupráci. Potvrzením této tendence je i obsazení velvyslaneckého postu Vladimírem Eisenbrukem loni v srpnu. Česká republika vyslala na Kubu ambasadora po 27 letech.

-čtk, red-