Ilustrační foto: Flickr

Hormonální antikoncepce zřejmě chrání ženy před některými typy rakoviny. Efekt přetrvává desetiletí

Antikoncepční pilulky pravděpodobně dokáží ženské zdraví ovlivnit pozitivně, a to i mnoho let poté, co je žena přestane užívat. Nová studie publikovaná v žurnálu American Journal of Obstetrics and Gynaecology ukazuje, že užívání hormonální antikoncepce je zřejmě spojeno s nižším výskytem nádorů tlustého střeva a konečníku, děložní sliznice a vaječníků. Ukazují to data získaná ze sledování 46 tisíc britských žen po dobu 44 let.

 

Hormonální antikoncepce má bezpochyby vliv na ženské zdraví. Jejími dlouhodobými dopady ve vztahu k rozvoji onkologických onemocnění se zabývala britská studie publikovaná v žurnálu American Journal of Obstetrics and Gynaecology. Podle této studie užívání hormonální antikoncepce snižuje riziko, že žena onemocní nádory tlustého střeva a konečníku, o 19 %. U nádorů děložní sliznice pak pravděpodobnost jejich vzniku klesá o 34 % a u nádorů vaječníků o 33 %. Ukázalo se přitom, že tento ochranný efekt přetrvává i více než 30 let poté, co žena hormonální antikoncepci přestane užívat. Současně se potvrdilo, že užívání hormonální antikoncepce nezvyšuje riziko vzniku dalších nádorových onemocnění.

Pilulky ženy chrání, neškodí jim

Názor, že právě hormonální antikoncepce zvyšuje pravděpodobnost rozvoje nádorových onemocnění, se opakovaně objevuje jako jeden z argumentů, proč se pilulkám raději vyhnout. Data ale ukazují, že tento názor není vědecky podložený. Britská studie, do níž bylo zahrnuto celkem 46 022 žen, sledovala jejich zdraví po dobu 44 let. Ukázalo se, že užívání hormonální antikoncepce nezvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění ve vyšším věku, kdy se právě onkologické choroby vyskytují častěji.

„Miliony žen užívající kombinovanou hormonální antikoncepci by měly být ujištěny výsledky tohoto komplexního výzkumu, že nejsou vystaveny zvýšenému riziku rakoviny. Ve skutečnosti mohou pilulky snížit pravděpodobnost rozvoje některých nádorů,“ ujistila profesorka Helen Stokes-Lampardová, předsedkyně Royal College of General Practitioners, tedy odborné společnosti, která se podílela na tomto výzkumu, jež byl zahájen už v roce 1968. Tehdy byla hormonální antikoncepce na světě krátce a bylo pouze málo zkušeností nejen s jejím používáním, ale i s jejími dlouhodobými dopady na ženské zdraví.

„Vzhledem k tomu, že studie probíhala po tak dlouhou dobu, byli jsme schopni zhodnotit velmi dlouhodobé efekty užívání hormonální antikoncepce,“ popsala pro deník The Independent lékařka Lisa Iversenová, která vedla výzkumný tým a působí na Institute of Applied Health Sciences na britské University of Aberdeen. Zpětně při pohledu na data sbíraná v období 44 let její tým zjistil, že užívání hormonální antikoncepce neznamená riziko z hlediska rozvoje onkologických onemocnění. „Tyto výsledky nejdéle běžící studie zaměřené na kombinovanou hormonální antikoncepci, jsou uklidňující. Konkrétně u uživatelek hormonální antikoncepce není celkově zvýšené riziko během jejich života, a ochranné účinky u některých specifických typů nádorů mohou přetrvávat nejméně 30 let,“ dodala vědkyně.

Antikoncepce je individuální volbou

Jak dodává profesorka Stokes-Lampardová, nelze výsledky studie interpretovat tak, že lze užívání hormonální antikoncepce vnímat jako preventivní protinádorové opatření. Tyto výsledky je třeba u konkrétní pacientky vnímat s ohledem na její situaci a zdravotní stav. „Víme, že se u menšiny žen projeví nežádoucí vedlejší účinky v důsledku užívání hormonální antikoncepce, které mohou ovlivnit rozhodování o tom, jakou antikoncepční metodu zvolit,“ popsala. Podle ní by ovšem výsledky této rozsáhlé studie mohly být jedním z témat, které se objeví v rozhovorech mezi pacientkami a jejich lékaři při volbě antikoncepce.

-ham-