Středočeské hejtmanství od nemocnice v Nymburku očekává, že přijme opatření, která budou garantovat dostatečné personální zajištění všech pracovišť, nejen interního oddělení. Foto: Nemocnice Nymburk

Kraj zkontroluje nymburskou nemocnici, kvůli odsouzení lékařů z interního oddělení

Středočeský kraj provede v nejbližší době kontrolu personálního zajištění v nymburské nemocnici v souvislosti s kauzou tří nepravomocně odsouzených lékařů interny. Soud je v úterý odsoudil k podmíněným trestům, dva z nich i k zákazu činnosti. Informaci Nymburského deníku o plánované kontrole ČTK potvrdil mluvčí hejtmanství Pavel Lochař.

 

Nymburské nemocnici hrozí, že pokud se rozsudek stane pravomocným, nebude mít dostatek kvalifikovaného personálu. Dosavadní primář interny totiž od soudu odešel kromě podmíněného trestu odnětí svobody také se zákazem vykonávat pozici primáře po dobu dvou let. Zákaz činnosti lékaře na dobu dvou let udělil soud i dalšímu lékaři z interny.

„Lékař může zůstat v nemocnici, pokud má podmínku za neúmyslný trestný čin,“ komentovala rozsudek jednatelka nemocnice Alena Havelková. To situaci ale neřeší. Jeden z lékařů totiž nemůže vykonávat činnost vůbec, druhý nesmí být na pozici primáře. Byl ale nepravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin, proto ani on nemůže v nemocnici zůstat.

„My již máme plán a víme přesně, co uděláme, pokud budou muset lékaři odejít. Interní oddělení zůstane za všech okolností zachováno,“ řekla po úterním vynesení rozsudku Havelková. Nechtěla ale specifikovat konkrétní podobu plánů. Nemocnici se navíc dosud nepodařilo najít vhodného lékaře na pozici primáře. „Máme nouzové provizorní řešení i pro tento případ,“ dodala jednatelka.

Primář u soudu vypověděl, že na interním oddělení není dostatek lékařů s potřebnou atestací. „Na celém oddělení jsem s potřebným vzděláním jen já,“ řekl. Podle jednatelky je ale personální stav na interně v souladu s předpisy.

Náměstek hejtmanky pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS) uvedl, že o situaci v nymburské nemocnici se Středočeský kraj zajímá. „Ze statistiky Nemocnice Nymburk s.r.o. zaslané za druhé pololetí roku 2016 nevyplývaly žádné signály o neplnění požadavků na personál tak, jak ukládá vyhláška o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb,“ poznamenal.

Odbor zdravotnictví Krajského úřadu Středočeského kraje provádí kontroly poskytovatelů zdravotních služeb zejména v případě podnětů – stížností nebo jiných podezření na nekvalitu nebo problémy se zajištěním zdravotních služeb. „Zatím poslední fyzická kontrola Nemocnice Nymburk proběhla v roce 2014, konkrétně na lůžkovém oddělení gynekologie a porodnictví, kde nebyly shledány žádné nedostatky v souvislosti s plněním podmínek personálního vybavení,“ dodal Kupka.

Hejtmanství podle něj od nemocnice očekává, že přijme opatření, která budou garantovat dostatečné personální zajištění všech pracovišť, nejen interního oddělení.

-čtk-