Mezi firmou DSA a ministerstvem to jiskří. Nejistota plyne z rozbití původního modelu provozování letecké záchranné služby, který nahradilo současné provizorium. Foto: DSA

Ministerstvo hledá možnosti, jak proplatit lety záchranářů tak, aby nebyly porušeny smlouvy

Ministerstvo zdravotnictví hledá možnosti, jak leteckým záchranářům proplatit akutní zásahy mimo dobu, kdy mají pohotovost. Na případy je podle ministerstva nutné nahlížet individuálně. Úřad to uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl vedoucí tiskového oddělení Ondřej Macura. Záchranáři v minulých dnech upozornili na to, že úřad takové zásahy proplácet odmítal.

 

Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že považuje doby pohotovosti na jednotlivých základnách, které jsou ve smlouvách s provozovateli letecké záchranné služby, za dostatečné. „Přesto však může docházet k případům, na které je nutné nahlížet individuálně a které mnohdy souvisí se záchranou lidského života. Ministerstvo zdravotnictví v současné době hledá možnosti, jak na tyto konkrétní případy reagovat a zohlednit je tak do plateb poskytovatelům letecké záchranné služby, aniž by byly porušeny platné smlouvy,“ uvedl úřad.

Doba, po kterou letečtí záchranáři drží na stanovišti pohotovost, začíná vždy v 07:00 a končí mezi 16:00 a 21:00 v závislosti na ročním období. V této době je může krajská záchranná služba požádat o vzlet. Týká se to základen v Liberci, Hradci Králové, Olomouci, Jihlavě a Ústí nad Labem. Mimo tuto dobu zasahují vrtulníky ze základen v Praze, Brně, Plzni a Ostravě, kde platí nepřetržitý provoz. Z Bechyně se nyní létá v denním režimu, od 1. července by měl být provoz rovněž nepřetržitý.

Jeden z provozovatelů letecké záchranné služby, firma DSA, v úterý upozornila na několik případů, kdy ministerstvo odmítlo uhradit náklady spojené se zásahem, protože byly zahájeny před nebo po době pohotovosti. Záchranáři přitom vzlétli na žádost operačního střediska. Šlo mimo jiné o lety k dítěti v bezvědomí nebo k pacientovi se zástavou srdce, který se nacházel v horské lokalitě u Špindlerova Mlýna. V prvním případě vrtulník vzlétl minutu před oficiální „provozní dobou“.

Ostatní soukromí provozovatelé letecké záchranné služby dnes ČTK napsali, že podobné problémy neměli. „Naše společnost nebyla během trvání smlouvy požádána o uskutečnění letu mimo výše uvedené rozmezí. Problém s proplacením faktury naše společnost nezaznamenala,“ napsal ČTK Pavel Müller, který zastupuje rakouskou firmu Helikopter Air Transport. Od ledna létá ze základen v Jihlavě a Ostravě. Slovenská Air-Transport Europe, která má stanoviště v Olomouci, ČTK potvrdila, že ji ministerstvo požádalo o dodržování doby pohotovosti.

Ministerstvo zdravotnictví totiž minulý týden dopisem požádalo všechny provozovatele letecké záchranné služby, aby mimo dobu pohotovosti nevzlétali. Krajské záchranné služby pak vyzvalo, aby o vzlet záchranářských vrtulníků mimo uvedenou dobu nežádaly. Zdůvodňovalo to tím, že podle právního výkladu úřad nemůže lety mimo dobu pohotovosti hradit.

-čtk-