Takto vypadá brožurka s plánem rozpočtu, jak ho ve čtvrtek zveřejnil Donald Trump pod názvem Amerika na prvním místě. Lékařské a vědecké špičky USA ovšem mají jiný názor, obávají se, že se v oblasti zdravotnického výzkumu Spojené Státy o postavení světového lídra přijdou. Foto: Archiv ZD

Trumpovy škrty v rozpočtu budou mít zničující dopad na vědu a lékařský výzkum, děsí se odborníci

Prezident USA Donald Trump plánuje škrtnout miliardy dolarů, které dnes směřují do financování vládních agentur pro vědu a lékařský výzkum. Mnoho vysoce vzdělaných lidí ztratí práci, pokrok uvízne na mrtvém bodě a Spojené státy přijdou o postavení světového lídra ve vědě a medicíně, varují odborníci. „Krácení financování tímto způsobem bude mít zničující účinky na celou generaci,“ prohlásil v televizní stanici NBC News šéf Americké onkologické společnosti Clifford Hudis. „Lékařský výzkum je základním pohonem americké ekonomické síly a tímhle bude ohrožen. Vždyť je i programem podpory pracovních míst,“ dodal.

 

Mnoho různých organizací je šokováno a zklamáno rozpočtovým plánem prezidenta Trumpa, který zveřejnil tento čtvrtek. Přidá totiž 54 miliard na výdaje na obranu a současně oseká například National Institutes od Health (NIH, Národní zdravotní ústav), který je klíčovou institucí základního lékařského výzkumu, o 6 miliardy dolarů. Stejně tak zlikviduje několik desítek dalších agentur a programů (Rozpočet, respektive souhrn jeho nejdůležitějších bodů,  najdete pod „trumpovským“ názvem America first. A Budget Blueprint to Make America Great Again – Amerika na prvním místě. Rozpočtový plán, který učiní Ameriku znovu velkou).

Celkově rozpočet krátí výdaje v oblasti zdravotnictví o 18 procent, včetně škrtů u NIH ( v porovnání s rokem 2003 dostane o 20 procent méně). Přitom většina léků proti rakovině začíná svůj vývoj v základním výzkumu NIH. „Cílená léčba, imunoterapie, konvenční chemoterapie – všechny tyto léky mají kořeny v NIH,“ zdůrazňuje Hudis. Příkladem může být objev některých druhů stromů, či mořských hub s protirakovinnými účinky a vývoj sloučenin, které pak v licenci dotáhly farmaceutické firmy do podoby nových léků. Samy firmy se ovšem do tak riskantního základního výzkumu pouštějí jenom velice zřídka.

V rozpočtu se také počítá s převedením peněz z Centers fo Disesase Control a Prevention (CDC) na jednotlivé americké státy. CDC je úřad, který se zabývá dopady nemocí na populaci a jejich prevencí, čili například také očkováním. Změna jeho financování zřejmě souvisí se sympatiemi prezidenta Trumpa k antiočkovacímu hnutí, o němž Zdravotnický deník nedávno informoval.

Výzva směrem ke kongresmanům: zastavte to!

Americká pneumologická společnost vyzvala Kongres, aby ignoroval Trumpův návrh rozpočtu a výdaje na vědu a medicínu navýšil. „Kongres musí odmítnout tento rozpočet a začít s novým, který přistoupí vyváženě k ochraně životaschopných zdravotních programů ve zdravotnickému sektoru i v agentuře ochrany životního prostředí,“ uvedl pro televizní stanici NBC News předseda společnosti Harold Wimmer.

Také prezidenta Americké kardiologické společnosti (AHA) Stevena Housera návrh rozpočtu šokoval. „Každý z nás usiluje o zlepšení zdraví všech Američanů. Potřebujeme dát více, ne méně. Můžete dnes ušetřit 6 miliard a utratit pak jeden bilión dolarů v budoucnosti,“ varoval Houser s tím, že AHA odhaduje, že v roce 2035 bude trpět srdeční chorobou polovina Američanů. Zatím podle něj není vyřešeno jak tento nepříznivý trend zastavit, nebo dokonce obrátit, a proto je třeba výdaje zvýšit a ne snižovat.

Trumpův rozpočet má i své světlé chvilky, například obsahuje podporu fondu rychlé reakce (Federal Emergency Response Fund), o který usilovali CDC, NIH a odborníci na infekční nemoci. Měl by umožnit rychle reagovat na náhlé hrozby, jakou například v minulém roce představoval virus Zika. Zatím nejsou známy detaily nového nápadu, ale minulý rok se CDC a NIH natahovaly s Kongresem o podporu financování boje s tímto virem devět měsíců. Fond umožní ministerstvu zdravotnictví rychle poslat peníze na řešení podobného problému jak do primární nebo specializované péče, tak i do podpůrných sociálních služeb.

Jak ovlivní Trumpův rozpočet lékařské a vědecké vládní instituce:

CDC: Rozpočtová tzv. reforma CDC blokuje 500 miliónů dolarů z grantů pro jednotlivé státy federace. Bílý dům tento nápad zdůvodňuje tím, že umožní větší flexibilitu na úrovni států. Šéf amerických pneumologů Wimmer to označuje za „radikální změnu“, která bude mít zničující dopad na státní programy zaměřené na astma, kouření a tuberkulózu.

FDA (Food an Drug Administration – Úřad pro kontrolu léků a potravin): Rozpočet toho moc neříká specificky o FDA, ale zdvojnásobuje kolonku příjmů z poplatků pro farmaceutické firmy za urychlení schválení přípravků, a to z jedné na dvě miliardy dolarů.

NIH: NIH získal velkou posilu rezolucí kongresu, prosazenou v prosinci a jeho rozpočet byl navýšen o 6,6 miliardy na 32 miliard dolarů. Trump NIH zase 6 miliard odebírá a ruší Fogarty International Center, což je centrum koordinace mezinárodního lékařského výzkumu. „Je to jako předstírat, že Ebola neexistuje a nemůže se rozšířit až do naší země,“ kritizuje Trumpa Ellie Dehoneyová z nevládní organizace Research America. Ještě horší obraz dostaneme v delším časovém kontextu. NIH je podfinancován dlouhodobě, při započítání inflace, by klesl jeho rozpočet v porovnání s rokem 2003 o 20 procent.

Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ, Agentura pro zdravotnický výzkum a kvalitu): Trumpův rozpočet přesouvá ne příliš známou agenturu pod NIH, což podle Dehoneyové je stejné, jako by ji zrušil. „To je jako střelit se do nohy, jestliže cílem je fiskální odpovědnost. AHRQ totiž v systému osekává, co je moc nákladné. Také pracuje na snižování chybovosti v medicíně a šetří tak miliardy dolarů,“ uvedla pro NBC News Dehoneyová.

Všechny zájmové skupiny zdravotníků, pacientů a vědců nyní spoléhají na Kongres. „Kongres dlouhodobě vždy chránil investice do výzkumu. Povzbuzujeme Kongres v tom, aby jednal v nejlepším národním zájmu,“ prohlásil Rush Holt, šéf Americké společnosti pro vědecký pokrok. „Vítáme, že členové Kongresu se vyslovují pro zachování financování NIH na ‚zdravé‘ úrovni. Bylo by obrovským zklamáním, kdyby vzali svá vyjádření zpět,“ doplnil ho David Arons, který vede Národní společnost pro nádory mozku.

-cik-