V ústecké nemocnici podlehlo meningokoku C čtyřleté dítě

V ústecké Masarykově nemocnici zemřelo dítě na meningokokovou infekci. ČTK to včera řekl mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jiří Vondra. Čtyřletá dívka byla z Českolipska.

 

Dítě bylo na infekční oddělení ústecké nemocnice převezeno v pondělí večer z nemocnice v České Lípě. „A to se závažnou meningokokovou infekcí v šokovém stavu, dva dny doslova bojovala o život. Vzhledem k závažnosti tohoto onemocnění a kritickému stavu, se přes maximální snahu lékařů nepodařilo dítě zachránit,“ řekl ČTK Vondra. Dítě zemřelo ve středu večer.

Ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal ČTK potvrdil, že šlo o meningokoka C, proti kterému existuje očkování.

Hygienici už nezbytná opatření na Českolipsku udělali. „V těchto případech se to dělá pokaždé. Vyšetří se lidé, s nimiž byl nemocný v kontaktu, zda nemají původce v krku, nose, hrdle, tedy horních cestách dýchacích,“ řekl ČTK za protiepidemický odbor Krajské hygienické stanice v Liberci Jaroslav Harman. Šíření infekce ale neočekává. „Je to souhra náhod, které způsobí, že se to onemocnění vyskytne. Vzácně se objeví v jedné oblasti dva případy,“ dodal. Lidem z nejbližšího okolí nemocného přesto hygienici doporučují, aby omezili nadměrnou fyzickou zátěž. V Libereckém kraji je to letos druhý případ, meningokokovou infekci onemocnělo také jedno dítě v Liberci. U něho byla léčba úspěšná.

Ročně v celé ČR bývá kolem stovky případů. Invazivní onemocnění dokáže i celkově zcela zdravého člověka ohrozit na životě během 24 hodin. Rizikové skupiny jsou hlavně kojenci, děti a dospívající lidé. I přes veškerou lékařskou péči končí přibližně desetina případů úmrtím pacienta.

-čtk-