Společnost Zao Protom poskytne protonový urychlovač bezplatně, včetně zajištění jeho modernizace. Foto: proton.ru

Slovensko se spojilo s Ruskem, aby mělo protonovou terapii

Slovensko plánuje ve spolupráci s ruskou společností Zao Protom vybudovat pracoviště výzkumu a vývoje v oblasti protonové terapie. Ve druhé etapě by na projekt mohla navázat moderní a šetrná léčba onkologických onemocnění, která na Slovensku v současnosti není k dispozici. ČTK o tom informovalo slovenské ministerstvo školství. Jemu podřízená organizace Centrum vědecko-technických informací (CVTI) podepsala smlouvu se společností Zao Protom.

 

Společné výzkumné a vývojové pracoviště v oblasti protonové terapie bude umístěno v ústřední vojenské nemocnici v Ružomberoku na severu země, kde již v minulosti byla postavena speciální budova na provoz protonového urychlovače a kde se počítalo s léčbou pacientů. Záměr se tehdy ovšem nepodařilo zcela uskutečnit.

Společnost Zao Protom poskytne protonový urychlovač bezplatně, včetně zajištění jeho modernizace. Zaškolit má rovněž pracovníky na obsluhu a provoz zařízení. První etapu zaměřenou na výzkum a vývoj bude mít v kompetenci za slovenskou stranu CVTI.

Loni slovenská vláda definitivně odstoupila od realizace léta rozpracovaného projektu výstavby centra pro odhalování nádorových onemocnění, výrobu speciálních léků a výzkum v Bratislavě. Pracoviště mělo být vybudováno i v rámci splácení dluhu někdejšího Sovětského svazu vůči Slovensku, kvůli nedostatku peněz byl projekt ale pozastaven. Bratislavě pak nevyšel záměr vytvořit s Ruskem společný podnik, Slovensko proto z Ruska ani nedovezlo příslušnou technologii.

-čtk-