Profesor Jiří Vorlíček začal i skončil svoji kariéru v Masarykově onkologickém ústavu, kde byl do roku 2014 ředitelem. Nyní je v důchodu. Foto: TOP 09 - Tino Kratochvil

Unie pacientů ocenila za celoživotní přínos onkologa Vorlíčka

Ocenění za celoživotní přínos medicíně udělila Unie pacientů onkologovi a bývalému řediteli Masarykova onkologického ústavu Jiřímu Vorlíčkovi. V odborné části ankety získal ocenění také primář traumacentra Fakultní nemocnice Olomouc Igor Čižmář a primář kardiologického oddělení Nemocnice na Homolce Petr Neužil. ČTK o tom informovali zástupci unie. Ceny byly předány na včerejším slavnostním večeru.

 

Vorlíček začal i skončil svoji kariéru v Masarykově onkologickém ústavu, kde byl do roku 2014 ředitelem. Poté odešel do důchodu. V minulosti působil i jako předseda České onkologické společnosti či přednosta Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Několik let byl děkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a později jejím proděkanem.

Čižmář získal Hippokratovu cenu určenou pro lékaře, který vykonal čin lidskosti. Na cenu jej nominovalo Centrum Paraple, které pomáhá lidem s poškozením míchy a se kterým lékař 15 let spolupracuje. Čižmář je specialistou na chirurgii ruky.

Jeseniovu cenu za přínos pro pokrok v medicíně obdržel kardiolog Neužil. V domovské nemocnici stál v posledních letech například u zavedení nové metody léčby vysokého krevního tlaku nebo u moderních technologií na mapování srdce.

Unie pacientů vyhlásila i ocenění pro lékaře, kteří dostali největší podporu ve veřejném hlasování. V kategorii praktických lékařů uspěla Alena Štáhlichová z Klatov. Mezi nemocničními lékaři zvítězil Miroslav Ryska z chirurgické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice a mezi ambulantními specialisty Pavlína Lisá z Fakultní nemocnice v Motole.

-čtk-