Epidemie spalniček v Itálii je důsledkem toho, jak snadno a rychle se v současné „post-faktické době“ šíří nejrůznější konspirační teorie, polopravdy a vyložené lži. Proto se Itálie rozhodla pro povinnou vakcinaci. Foto: Koláž ZD

Italská vláda zavádí povinné očkování. Reaguje na populisty i konspirační teorie

Spalničky, plané neštovice, žloutenka typu B nebo černý kašel, to jsou některé z celkem 12 infekčních chorob, proti kterým musí být italské děti očkovány. Jinak nebudou moci být přijaty do státních škol.  Tamní vláda tak reaguje na pokles proočkovanosti v zemi i šíření bludů o očkování.

 

Italská vláda rozhodla, že děti před nástupem do státní škol budou muset být povinně očkovány. Pokud před zahájení školní docházky, tedy do šesti lety věku, neprojdou povinným očkováním, na jejich rodiče čeká pokuta. Upozornila na to agentura AP. Vláda tak chce bojovat proti klesající proočkovanosti, tak proti nejrůznějším konspiracím, které se o očkování v zemi šíří a ovlivňují rozhodování rodičů ohledně zdraví svých dětí.

„Chybějící vhodná opatření a také šíření nevědeckých teorií zejména v přechozích měsících vedlo ke snížení ochrany,“ shrnul rozhodnutí vlády premiér Paolo Gentiloni. Povinné bude očkování proti celkem 12 infekčním chorobám, tedy dětské infekční obrně, záškrtu, tetanu, žloutence typu B, haemophilus influenzae B, meningokoku typu B a C, spalničkám, příušnicím, zarděnkám, černému kašli a planým neštovicím. „Posíláme veřejnosti velmi důraznou zprávu,“ shrnula situaci Beatrice Lorenzinová, italská ministryně zdravotnictví.

Očkování způsobuje autismus i leukémii, tvrdili populisti

Právě Itálie je jednou z evropských zemí, která čelí epidemii spalniček. Jak upozorňuje britský zpravodajský portál BBC News jen za první tři měsíce letošního roku se počet případů více než ztrojnásobil oproti stejnému období v roce 2016. V loňském roce v zemi spalničkami onemocnělo celkem 866 osob. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se vysoce nakažlivé spalničky objevily v 18 z celkem 21 italských regionů. U 778 nemocných byl znám jejich očkovací status, tedy zda byly či nebyl očkovány. Z toho 90,1 % nemocných (701 osob) očkováno nebylo vůbec, 6,4 % nemocných (54 osob) bylo očkováno pouze jednou dávkou vakcíny a pouze u 1,7 % nemocných bylo potvrzeno, že byli očkováni dvěma dávkami vakcíny. Takřka polovina nemocných spalničkami (46,1 %) musela být kvůli infekci hospitalizována, 17,8 % nemocných pak bylo přijato na oddělení urgentního příjmu. U 40,3 % nemocných se objevily komplikace jako zápal plic, zánět středouší, křeče a encefalitida.

Jak upozorňuje americký deník The New York Times epidemie spalniček v Itálii je důsledkem toho, jak snadno a rychle se v současné „post-faktické době“ šíří nejrůznější konspirační teorie, polopravdy a vyložené lži. Ačkoliv je očkování jedním z největších úspěchů medicíny, mnoho rodičů má o něm silné pochybnosti, jednoduše proto, že uvěřili právě těmto lžím. „Boj proti nedůvěře v očkování není snadný, i když existuje obrovské množství studií od nečetných zdravotnických organizací potvrzující, že neexistuje žádná souvislost mezi očkováním autismem, nedokázaly tyto informace proniknout do mlhy, kterou vytvořil Beppe Grillo a jeho politická strana,“ popisuje americký deník. Italská epidemie spalniček, jakkoliv je nešťastná, je ale podle The New York Times příležitostí nejen pro italské zdravotní orgány jasně ukázat, jaké konkrétní důsledky má klesající proočkovanost v zemi.

Podle doporučení WHO by proočkovanost dětské populace proti spalničkám měla být alespoň 95 %, aby nedocházelo k šíření spalniček. V Itálii ale byla proočkovanost už v roce 2013 pouze 88 %, v roce 2014 pak 86 % a v roce 2015 pouze 85,3 %. Jak připomíná britský deník The Independent, právě populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), které vede Beppe Grillo, v roce 2015 navrhlo zákon proti očkování „kvůli vazbě mezi očkováním a specifickými onemocněními jako jsou leukémie, otravy, záněty, poruchy imunity, dědičné genetické mutace, rakovina, autismus a alergie“. Sám Grillo v témže roce na svůj blog napsal, že očkování může v některých případech mít vedlejší účinky, které jsou stejně závažné jako prodělání infekcí, proti kterým se očkuje.

Normální je země bez spalniček, ne s nimi

Italské veřejné mínění podobně jako v jiných zemích je silně ovlivněno různými nepravdivými informacemi o očkování, a to zejména teorií, že očkování MMR vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím způsobuje autismus. Ačkoliv se jedná o nesčetněkrát vyvrácenou lež, za níž stojí bývalý britský lékař Andrew Wakefield, jež záměrně zmanipuloval data o pouhých 12 dětech, mnoho rodičů ji věří, a právě proto nenechávají své děti očkovat. Často také věří, že prodělat nemoc samotnou je vlastně méně rizikové než očkování proti ní. K rodičům, kteří takto uvažují, patří i Elettra De Marches, matka šestnáctiletých dvojčat. “Obě moje děti měly spalničky a dalo se to zvládnout. Není potřeba, aby děti byly očkovány, jen proto, že se to někomu finančně vyplatí,“ popsal její názor deník The Independent s tím, že spalničky mohou mít i velmi vážné komplikace. Více o nich už Zdravotnický deník psal zde.

V roce 2012 navíc v Itálii padl ostře sledovaný soudní verdikt, na základě kterého bylo přiznáno odškodnění rodičů autistického chlapce, kteří byli přesvědčeni o tom, že postižení jejich syna bylo způsobeno právě očkováním vakcínou MMR. Zásadním argumentem pro přiznání odškodnění se stala zdiskreditovaná Wakefieldova studie. Toto soudní rozhodnutí se pak stalo pro odpůrce očkování „důkazem“ o tom, že očkování skutečně způsobuje autismus. Nicméně o tři roky později byl vyšší soudní instancí rozsudek zrušen.

Hnutí pěti hvězd se však dál nijak netají svými pochybnostmi o očkování. Jeden z regionálních politiků hnutí Andrea Liberati například letos v březnu, tedy v době, kdy se v zemi diskutovala možnost zavedení povinného očkování, prohlásil, že současný nárůst počtu případů spalniček v zemi nesouvisí s poklesem proočkovanosti. „Je zřejmé, že očkování je pouze komerční záležitost a farmaceutické firmy potřebují vydělat peníze,“ uvedl pro britský deník The Independent. Další představitelé této politické strany se také vyslovili, že občasné epidemie spalniček jsou vlastně v pořádku, a tak se není důvod znepokojovat. „Lidé z M5S říkají, že spalničky jsou vlastně normální a každé tři roky tu bude mít jejich vrchol, tak proč by to mělo být nebezpečné? Já ale říkám, že není normální mít epidemii spalniček, normální je být zemí bez spalniček,“ dodala Ranieri Guerra, ředitelka oboru preventivní medicíny italského ministerstva zdravotnictví.

Ludmila Hamplová