Děti v přeplněném pediatrickém oddělení nemocnice Al-Thawra Hospital v hlavním městě Saná. Foto: UNICEF

V Jemenu se objevily stovky případů podezření na choleru

Stovky případů podezření na onemocnění cholerou byly v poslední době zaznamenány v Jemenu, zemi sužované už více než dva roky občanskou válkou. Oznámili to jemenští představitelé a zástupci organizace Lékaři bez hranic (MSF) v Saná.

 

Ve 12 provinciích zejména na severu a západě země bylo registrováno celkem 1681 případů podezření na onemocnění cholerou, řekl povstalecký „ministr zdravotnictví“ Mohamed Hafaz, kterého citovala agentura Sabanews.net kontrolovaná rebely.

Představitel MSF Ghasan abú Šár agentuře AFP sdělil, že členové jeho týmu ošetřili „nejméně 570 podezřelých případů cholery během uplynulých tří týdnů“ v několika oblastech země.

Konkrétně jmenoval zejména provincie Ibb (centrum Jemenu), Dalí (na severu země) a severní provincie Amran, Hadždža a Mahvít.

Šár dodal, že případů onemocnění cholerou v minulém týdnu výrazně přibylo, a vyjádřil obavy, že se nemoc mění v epidemii. „Po dvou letech války se zdravotnický systém zhroutil, řada nemocnic byla zničena a zaměstnanci ministerstva zdravotnictví mnoho měsíců nedostávají plat,“ upozornil.

Situace se podle obyvatel citovaných AFP zhoršila především v hlavním městě Saná, kde metaři už několik dnů stávkují za vyplacení dlužných mezd. V důsledku toho se v ulicích města hromadí odpadky.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Od jara 2015 pomáhá vládním jednotkám mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií, šíitské povstalce podporuje Írán.

Boje v Jemenu si za poslední dva roky podle Dětského fondu OSN (UNICEF) vyžádaly na 7700 obětí na životech, včetně nejméně 1564 dětí. Na dva miliony jemenských dětí trpí akutní podvýživou.

-čtk-