IQOS sice obsahuje klasický tabák, ten však není spalován, ale pouze zahříván pomocí elektřiny. Nedochází v něm k procesu hoření ani k uvolňování kouře. IQOS pouze uvolňuje výpary ze speciálně upravené tabákové náplně obsahujících nikotin a vonné látky. Foto: Flickr, vaping360.com/iqos-phillip-morris/ (Vaping360)

Ludvík: Na nové tabákové výrobky pohlížíme jako na elektronické cigarety

Zahřívané (nové) tabákové výrobky jsou zcela jistě daleko méně škodlivé než klasické cigarety. Jejich regulace se postupně vyvíjí, přičemž se opírá o skutečnost, že tabák se v nich nespaluje, ale pouze zahřívá, podobně jako náplně v elektronických cigaretách.  Ministerstvo zemědělství reguluje jejich vstup na trh v kategorii bezdýmných tabákových výrobků. Ministerstvo financí říká, že podle stávající podoby příslušného zákona zatím nelze tyto nové tabákové výrobky zatížit spotřební daní. Očekává sice harmonizaci v rámci EU, ale připravuje i vlastní návrh, jak výrobky, které nehoří, zdanit. Diskuse o regulacích rozhodně nejsou teoretické, společnost Philip Morris totiž již oznámila, že by chtěla začít ve druhé polovině letošního roku v České republice distribuovat první z těchto výrobků, který označuje jako iQOS. „Na iQOS by se mělo zatím pohlížet jako na elektronické cigarety. Pokud praxe ukáže jinak, bude nutné věc legislativně upravit,“ sdělil Zdravotnickému deníku svůj názor ministr Miloslav Ludvík. Ministr postoj zaujal ve dnech, kdy vstupuje v účinnost nový „antikuřácký“ zákon, který tuto oblast reguluje.

 

Vstup iQOS na trh reguluje ministerstvo zemědělství (MZe). „Na základě dokumentace a popisu výrobku, který nám byl zaslán dotčeným výrobcem, zařazuje MZe tento výrobek podle § 12g zákona č. 110/1197 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění zákona č. 180/2016 Sb. (dále jen „zákon“), mezi bezdýmné tabákové výrobky. Při uvádění bezdýmných tabákových výrobků na trh musejí být splněny zejména požadavky na jejich označování, které vyplývají z § 12f zákona. Tyto výrobky musí být označeny zejména informacemi o výrobci, distributorovi nebo dovozci, názvem druhu výrobku  nebo zdravotním varováním. Znění zdravotního varování je uvedeno ve vyhlášce č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích a zní:  ‚Tento tabákový výrobek škodí Vašemu zdraví a je návykový.‘. Na bezdýmných tabákových výrobcích není oproti cigaretám povinnost uvádět obrázková varování,“ napsala nám Hana Vokálová ze Sekce potravinářských výrob – Úřadu pro potraviny při ministerstva zemědělství.

Princip iQOS

Klasická papírová cigareta hoří a v procesu spalování tabáku uvolňuje nikotin, uvolňuje též značné množství zdraví škodlivých látek. iQOS sice obsahuje klasický tabák, ten však není spalován, ale pouze zahříván pomocí elektřiny. Nedochází v něm k procesu hoření ani k uvolňování kouře. iQOS pouze uvolňuje výpary ze speciálně upravené tabákové náplně obsahujících nikotin a vonné látky. Tím je zde mj. eliminováno i riziko pasivního kouření.
Pokud jde o zdanění, popsalo aktuální situaci ministerstvo financí (MF) na svých webových stránkách. „Zkoumaný výrobek má totiž takové vlastnosti, které nespadají pod žádný stávající předmět spotřební daně z tabákových výrobků ve smyslu zákona o spotřebních daních a harmonizační evropské směrnice 2011/64/EU, a to zejména z důvodu, že jej nelze kouřit jako takový (nedochází k procesu hoření),“ vysvětlilo MF, proč zatím výrobek nezdaňuje. Úřad preferuje harmonizovaný přístup pro zdanění tohoto fenoménu v rámci celé EU, kde aktuálně probíhá proces revize zmíněné směrnice, v jejímž rámci by měly být pokryty i zahřívané tabákové výrobky fungující na principu ohřevu tabáku. „I z jednání na úrovni Evropské unie vyplývá, že je nutno nalézt shodný způsob zdanění ve všech členských státech Evropské unie,“ píše MF. Současně však dodává, že připravuje vlastní legislativní návrh směřující ke zdanění těchto výrobků. Technické detaily chce diskutovat jak se správcem daně, ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem zemědělství, tak se zástupci tabákového průmyslu. Konečná podoba změny zákona o spotřebních daních by měla být hotova v řádu měsíců.

Podstatné je, že nehoří

Regulovat z hlediska zdravotního rizika zahřívané tabákové výrobky stejně jako elektronické cigarety má svoji logiku. Proces hoření vytváří nebezpečné a škodlivé látky, zatímco zahřívání při daleko nižší teplotě uvolňuje pouze některá aromata a nikotin. V principu – nehoří, ale zahřívají – není mezi novými tabákovými výrobky a e-cigaretami rozdíl. Protikuřácký zákon definuje kouření cigaret odděleně od cigaret elektronických, u nichž hovoří pouze o užívání, nikoliv kouření. Proto je logické, že je povoleno je používat například v restauracích. Přístup k zahřívaným tabákovým výrobkům, jak je patrné z výše citovaného výroku ministra zdravotnictví, by tedy měl být tedy stejný jako k e-cigaretám, samozřejmě dokud se neprokáže nějaký dosud neznámý a podstatný rozdíl.

„Na rozdíl od elektronických cigaret tyto výrobky obsahují tabák, ale nepochybně významně méně toxický než výrobky, které se kouří. Ohledně elektronických cigaret se uvádí riziko nejméně o 95 % nižší než riziko kouření,“ vysvětluje profesorka Eva Králíková, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislostí na tabáku, vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN dodala pro ZD paní profesorka.

Podrobněji se zdravotními aspekty používání náhrad klasických cigaret zabývali odborníci u Kulatého stolu Zdravotnického deníku. Shodli se, že elektronické cigarety a výrobky na principu vapování mohou být vhodnou pomůckou pro snižování rizik kouření, protože v nich dochází pouze k procesu zahřívání, nikoliv spalování a téměř neobsahují látky odpovědné za škodlivost klasických cigaret (princip harm reduction).

-cik-