"Tenhle způsob obchodování s informacemi je strašný, a skoro je mi líto, že toho pana redaktora nepotkám někde o samotě. Myslím si, že bychom si měli opravdu co říci,“ vzkázal Marku Přibilovi ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Foto: TC

Nahrávky Babiše a zdravotnictví: Nepravdivé drby a nechuť jít po Ludvíkovi

 

Nahrávky rozhovoru ministra financí Andreje Babiše (ANO) s redaktorem (dnes již bývalým) MF Dnes Markem Přibilem, které v těchto dnech otřásají politickou scénou, se týkají také zdravotnictví. Novinář Přibil ukazuje Babišovi jakési materiály, které provází tvrzením, že je ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) vyšetřován policií v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci nemocnice Motol ve výši tří miliard korun. Ministr Ludvík kvůli tomu včera mimořádně vystoupil ve sněmovně a informaci důrazně popřel. Podle ministra si Národní centrála boje proti organizovanému zločinu skutečně vyžádala z Motola podklady o provedení veřejné zakázky, ale pouze kvůli srovnání, které potřebovala při vyšetřování jiné nemocnice. Ministr je vázán mlčenlivostí, proto neuvedl které, ale dostupná fakta ukazují na kauzu nemocnice Náchod, kde bylo již v březnu sděleno obvinění dvěma osobám. Z obsahu nahrávek Babiše s Přibilem plyne, že novinář neměl ani základní představu o tom, jak funguje zdravotnictví, a nevěděl nic o momentálním vztahu šéfa hnutí ANO k ministru Ludvíkovi. Babiš si s Ludvíkem rozumí a nevede s ním osudové války jako s jeho předchůdcem Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Zda Přibilovi někdo špatně poradil, zda sám nebo s něčí pomocí zosnoval provokaci, nebo prostě byl jen snaživý, aniž by problematiku znal, rozklíčovat neumíme. Jisté je, že Ludvík vyšetřován není a celá Přibilova konstrukce byla postavena na nepravdivých drbech, nikoliv ověřených faktech.

 

„Já jsem se stal ministrem zdravotnictví vlastně efektivně 1. prosince. To datum je hrozně důležité, protože někdy okolo 20. října se na Fakultní nemocnici v Motole opravdu obrátila Národní centrála boje proti organizovanému zločinu s tím, že vyšetřuje poměrně závažný zločin – § 8 odst. 1 trestního řádu – zneužití pravomoci veřejného činitele a vyšetřuje jednu významnou zakázku. A obrátila se na Fakultní nemocnici v Motole s tím, že podle rejstříku veřejných zakázek jediná obdobně velká zakázka v obdobné branži, já jsem podepsal mlčenlivost, takže nemůžu přesně specifikovat, o co jde, je zakázka na rekonstrukci nemocnice. Takže si vyžádali podklady o tom, jak se dělala ta zakázka. Zakázka na rekonstrukci Motola byla vládní zakázka, rozhodovala tam vládní komise atd. atd. Mimochodem tu zakázku v roce 2012 půl roku zkoumal Nejvyšší kontrolní úřad a shledal ji bez závady,“ vysvětlil včera ministr Ludvík sněmovně. Připojil i vtipnou poznámku o tom, jak byl ochoten vyhovět přání policie a vyšetřovateli poskytnout tři kubíky dokumentace, která se k zakázce váže. „To ho vyděsilo, takže potom si vyžádali jenom určité části, které my jsme kopírovali. A protože v nemocnici na tom pracovalo asi 40 lidí – investiční oddělení, veřejné zakázky, právníci – tak pravděpodobně touto cestou se k panu exredaktorovi Přibilovi dostala informace, že policie si něco žádá z Motola. Ovšem výsledek je, že není vyšetřovanou nemocnicí Fakultní nemocnice v Motole, není vyšetřovanou osobou Miloslav Ludvík, její tehdejší ředitel. Vyšetřovanou osobou a vyšetřovanou institucí je někdo úplně jiný,“ dodal ministr.

Za nemocnici v Náchodě již obviněni dva lidé

Při určení nemocnice, která se stala skutečně cílem pozornosti policie, slouží další slova ministra Ludvíka: „Pravdou je, že to dělá Hradec, pravdou je, že to dělá Národní centrála boje proti organizovanému zločinu.“ Podle veřejně dostupných informací policie v září zasahovala Krajském úřadě v Hradci Králové kvůli veřejné zakázce na modernizaci a dostavbu nemocnice v Náchodě v hodnotě 1,3 miliardy korun. „Náš útvar zahájil trestní stíhání dvou osob, v souvislosti s ovlivňováním průběhu zadávacího řízení na zakázku modernizace a dostavby oblastní nemocnice Náchod, která byla vyhlášená Královéhradeckým krajem,“ uvedl letos v březnu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej v České televizi, která doplnila, že obviněnými jsou bývalý vedoucí investičního odboru Krajského úřadu v Hradci Králové a externí poradce pro investice. Období vyšetřování mezi loňským zářím a letošním březnem, rozsah a obsah zakázky, obvinění veřejného činitele, hradecká expozitura – fakta se shodují s tvrzeními ministra Ludvíka, která vyřkl včera ve sněmovně, a ukazují směrem k Náchodu. Soutěž na miliardovou přestavbu nemocnice v Náchodě kraj v prosinci zrušil.

Analýza nahrávky: Přibil vnucuje Babišovi Ludvíka

Bombastická zpráva, s níž přišel novinář Marek Přibil za šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem do jeho Sokolovny byla tedy zcela jalová.

Podívejme se, jak jí Přibil Babišovi předkládá. Použili jsme záznam v pořadí druhé nahrávky z YouTube, kterou převzala snad všechna média v Česku. Ministr financí je na ní očividně nedůvěřivý.

Přibil: „Týká se to toho Ludvíka, novýho ministra. Tam začalo teďka docela rozsáhlý vyšetřování, dělá to Hradec Králové, expozitura pod tou novou centrálou a vyžádali si v rámci zakázky, která je téměř tři miliardy veškerou dokumentaci… Je to prý hlavní důvod proč Ludvík nastoupil na toho ministra…“

Babiš: „Jak, že hlavní důvod. Jako, že ho vydírají?“

Přibil: „Ne, že ho vydírají, ale utekl odtamtaď.“

Babiš: „Myslíte?“

Přibil: „Myslím, no. Ale zatím s tím nemáme jakoby .. můžu to předat vám…“

Babišovi se taková motivace nezdá. Každý, kdo zná způsob, jakým funguje české zdravotnictví, ví, že utéci z fakultní nemocnice na ministerstvo kvůli nějakému průšvihu defacto nelze, protože je ministerstvo tomuto zdravotnickému zařízení nadřízeno a tudíž za něj odpovídá. Tzv. útěkem by údajný pachatel nic nezískal, leda podezření, že chce jako nadřízený zamést stopy.

Následuje debata o načasování kauzy, v níž se Přibil ještě snaží svého sólokapra znovu pochválit, zřejmě netuší, že Andrej Babiš vychází s Miloslavem Ludvíkem velmi dobře a že nemá žádný zájem zrovna s ním vést jakýkoliv boj. Babiš ale nevylučuje, že by Ludvíka v budoucnosti hodil přes palubu.

Babiš: „Já bych to teďka nedával.“

Přibil: „Nedával byste to vůbec?“

Babiš: „Já bych si to nechal až na příští rok jako.“

Přibil: „Tak si necháme na příští rok, jak jste říkal, že byste chtěl trošičku pomoci. Tohle udělám velice rád, protože na tom zbohatli neuvěřitelně…“

Babiš: „Tohle?“

Přibil: „No jasně a zatím to nikdo neví.“

Babiš: „A on má tři milióny zisku? Když Olomouc má 400 miliónů a on má nejlepší smlouvu s pojišťovnou? Tak to je neuvěřitelný!“

Přibil: „Tak to já nevím, akorát myslím, že se toho docela obávají a bojí se toho, takže si to můžeme nechat. Někdy na příští rok.“

Babiš: „Nó, to bych to teďka neřešil. To by vypadalo blbě jako. Nechal bych to v klidu a vrátil bych se k tomu až příští rok.“

Tady projevuje neznalost i Andrej Babiš. Z toho, co říká, plyne, že nahlíží do papírů, pravděpodobně mu Přibil ukazuje materiály policie. Babiš chápe fakultní nemocnic jako firmu a diví se, že jedna firma má zisk 400 miliónů a druhá jenom 3 milióny. Jenže fakultní nemocnice mají peníze využít optimálně pro léčbu pacientů a zaplacení personálu, přístrojů, léků atd. a navíc jsou to příspěvkové organizace, takže zisk odevzdají zpátky státu. Nejvýhodnější je proto pro ně vytvořit malý zisk, takovou lepší nulu. Podivovat se nad tím, že Motol má zisk tři milióny korun, svědčí o neznalosti. Samozřejmě novinář Přibil neví vůbec nic. Snaží se i v další části rozhovoru stále obracet pozornost směrem, který v tu chvíli Babiše nezajímá.

Přibil: „Ale myslím, že tohlencto je věc dobrá…“

Babiš: „Jo.“ (váhavě)

Přibil: „… že o tom víme, protože v podstatě i tam jak do vás šijou ohledně toho zdravotnictví, tak se tam dostává jeden takovejhle podivnej pán za druhým, viz ten Němeček, ten měl taky průšvihy, a teďka další expert.“

V další části nahrávky, když se mluví o tom, že je „nabito“ na ministra vnitra Chovance, se přeci jenom sám Andrej Babiš ještě jednou nad ministrem zdravotnictví zamyslí, když říká: „Otázka je, co ten Ludvík. Jestli on se bude angažovat, nebo jestli bude …někde v tý pražský organizaci nebo co bude … dělat“ (vytečkované části byly nesrozumitelné).

Zveřejněna byla ještě třetí nahrávka, kde padne o ministrovi jediná věta, protože se Přibil ještě jednou snaží dostat údajnou kauzu do hry, a to slovy: „Kdyby se před tím sněmem načasoval tady ten Ludvík, to by bylo perfektní.“ Babiš reaguje chladně, říká sice „jo, jo“,  ale k dohodě na tom, že by bylo něco zveřejněno před sněmem ČSSD, nedochází. Babiš přeci už v předchozí nahrávce jasně trval na tom, aby se zájem o Ludvíka přesunul někam na příští rok.

Až ho potkám o samotě…

Marek Přibil nejspíše špatně vyhodnotil postavení Miloslava Ludvíka v očích Andreje Babiše, patrně ovlivněn míněním či články kolegů z redakce, zejména Ivy Bezděkové, která tam přišla z odborného titulu Medical Tribune a specializuje se na sociálně demokratické ministry zdravotnictví. „Já tedy v Mladé frontě mám pronajatu titulní stránku a jsem tam tak jednou měsíčně, na to už jsem si zvykl, ale prostě pořád mě to nepřestane překvapovat, jakým způsobem se v téhle zemi vytvářejí nebo vyrábějí kauzy,“ postěžoval si Ludvík ve sněmovně. MF Dnes mu věnovala hodně pozornosti, když nastupoval (například kauza praní prádla ve FN Motol), jenže pak zvolna její zájem upadal. Spíše se soustředila na vedlejší cíle, jako je například Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Nebo to bylo s panem Přibilem všechno jinak? „Finále je co? Nic. Kdybych byl blonďák a seděl jsem o něco západněji, tak bych to nazval typickou fake news… tenhle způsob obchodování s informacemi je strašný, a skoro je mi líto, že toho pana redaktora nepotkám někde o samotě. Myslím si, že bychom si měli opravdu co říci,“ vzkázal Marku Přibilovi ministr zdravotnictví Ludvík od řečnického pultu poslanecké sněmovny.

Tomáš Cikrt