V nemocnicích Pardubického kraje je asi 200 lůžek následné péče, dalších zhruba 400 je v jiných krajských zdravotnických zařízeních nebo je provozují soukromí poskytovatelé péče. Foto: nempk.cz

Nemocnice Pardubického kraje plánují specializaci zdravotní péče

Zdravotní péče v nemocnicích Pardubického kraje se bude více koncentrovat do některých pracovišť, na původních zůstanou ambulance či denní stacionáře. Vzniknou i nová specializovaná centra a ambulance, uvolněná lůžka budou využita pro posílení následné péče. Počítá s tím program rozvoje nemocnic, který projednalo představenstvo a vedení spojených zdravotnických zařízení. Ke změnám nemocnice nutí obtížná personální a finanční situace, vliv na léčbu by však mít neměly, řekl novinářům generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

 

„Cílový stav by měl být takový, že pacient přijde do zdravotnického zařízení bez ohledu na místo a v co nejkratším čase se dobere co nejkvalitnější zdravotní péče. Neměl by nic poznat,“ uvedl Gottvald. Podle něj zůstane zachováno všech pět nemocnic patřících Pardubickému kraji, postupně se ale pozmění struktura jejich oborů.

Pracoviště, která nejsou dostatečně využívána nebo odborně zajištěna, se budou sdružovat do jednoho. Týká se to například onkochirurgie, která se soustředí do Pardubic. Podobně se zřejmě bude koncentrovat urologie, ORL a další obory. V plánu je i slučování jednotek intenzivní péče různých specializací. V nemocnicích bude také sdílet akutní lůžka více oborů, například chirurgie, ORL a urologie, což je úspornější a vyžaduje to méně středního zdravotnického personálu, primariáty ale zůstanou zachovány.

Návrh počítá s otevřením nových specializovaných center, cerebrovaskulárního, pracoviště kooperujícího s traumacentrem v Hradci Králové, hematologického a center pro cukrovku a lupénku. Iktové centrum v Litomyšli by časem mohlo být v Ústí nad Orlicí, v Chrudimi by mělo vzniknout laparoskopické centrum.

V nemocnicích Pardubického kraje je asi 200 lůžek následné péče, dalších zhruba 400 je v jiných krajských zdravotnických zařízeních nebo je provozují soukromí poskytovatelé péče. Jak se jejich počet změní, není zatím jasné. Rozšířit by se měly zdravotní služby, které se nehradí ze zdravotního pojištění. To se například týká plastické chirurgie, ortopedie, dermatovenerologie, oftalmologie, cestovní medicíny, rehabilitace či zákroků k odstranění chrápání.

Pardubický kraj připravuje několik investic do nemocničních areálů v hodnotě zhruba dvou miliard korun. Největšími jsou centrální urgentní příjmy v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici a celková modernizace Nemocnice Svitavy.

-čtk-