Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vrátila svým klientům 60 milionů korun, což je asi o 1,1 milionu více než o rok před tím. Foto: Public Domain Pictures

Pojišťovny lidem vrátily za doplatky na léky desítky milionů korun

Tři největší zdravotní pojišťovny vrátily lidem, kteří loni překročili ochranný limit na doplatky na léky, celkem 79 milionů korun. ČTK to sdělili mluvčí jednotlivých pojišťoven. Pojišťovny mají dohromady asi 8,4 milionu klientů a tedy zhruba 80 procent trhu. Celková částka za všechny pojišťovny by se tak mohla blížit stovce milionů korun.

 

Ochranný limit, po jehož překročení pojišťovny lidem vrací peníze, je v současnosti stanoven na 5000 korun, u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let je poloviční. Započítávají se do něj doplatky na některé léky, v minulosti do něj byly evidovány i poplatky, které lidé u lékaře zaplatili. Vláda chce limity pro děti a seniory ještě snížit, příslušná novela je nyní ve Sněmovně.

Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vrátila svým klientům 60 milionů korun, což je asi o 1,1 milionu více než o rok před tím. „V průměru tak pojišťovna každému z nich vrátila 1207 korun,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Za rok 2014 byla celková částka více než trojnásobná, ale to se do limitu započítávaly i zdravotnické poplatky, které vláda později zrušila.

Druhá největší, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, vrací svým klientům za loňské doplatky 10,7 milionu korun, napsala ČTK mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která je třetí na trhu, vyplatila svým pojištěncům 8,2 milionu korun, což je asi o půl milionu více než o rok dříve. Limit překročilo 9000 lidí, meziročně o 600 více. „Průměrná částka vracených přeplatků na jednoho pojištěnce je sice 842 korun, může ale být i několikanásobně vyšší. Například největší přeplatek činí 19.112 korun, který byl vrácen klientovi z okresu Tachov v Plzeňském kraji,“ napsala ČTK mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Pokud Sněmovna schválí novelu o veřejném zdravotní pojištění z dílny ministerstva zdravotnictví, mohly by se částky vrácené pojišťovnami od příštího roku výrazně zvýšit. Návrh totiž počítá s tím, že by se roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let snížil z 2500 na 1000 korun, u důchodců nad 70 let věku na 500 korun. Podle odhadu ministerstva by pak pojišťovny zaplatily asi o 440 milionů korun více než v současnosti

-čtk-