Zdravotní pojišťovny budou mít od příštího roku přerozdělené finance také podle toho, kolik mají chronických pacientů. Foto: health.mil

Pojišťovny získají víc peněz na chronické pacienty

Zdravotní pojišťovny budou dostávat více peněz na chronické pacienty. Novelu, která to předpokládá, včera podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Změny v přerozdělování peněz budou platit od příštího roku.

 

Pojišťovny si nyní přerozdělují vybrané pojistné podle věku a pohlaví pojištěnců. Úprava má zamezit tomu, aby pojišťovny měly zájem pouze o mladé a zdravé pojištěnce. Upravený systém by měl být podle ministerstva zdravotnictví spravedlivější.

Nové parametry přerozdělování peněz budou výhodné pro pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů. Pojišťovny, které takové pacienty neregistrují, naopak o peníze přijdou. Objem peněz, který se bude přerozdělovat, bude v řádech stamilionů. Polepší si zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna, podle dřívějšího vyjádření ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD) asi o půl miliardy korun ročně.

Předloha nezmění celkový objem peněz v systému zdravotního pojištění. Letos by měl hospodařit s částkou více než 274 miliard korun.

Novela dopadne na státní rozpočet v objemu kolem 900.000 korun ročně. Peníze půjdou na dva pracovníky, kteří budou na ministerstvu zdravotnictví spravovat nový systém přerozdělování pojistného.

-čtk-