Středočeské i pražské nemocnice trápí nedostatek personálu. Kraj proto chce, aby se do pohotovostních služeb více zapojili praktičtí lékaři. Foto: media.defense.gov

Praktičtí lékaři by měli podle kraje více sloužit pohotovost

Středočeský kraj usiluje o to, aby praktičtí lékaři více sloužili pohotovost. Chce jim k tomu nabídnout přijatelné podmínky. Posílení lékařských pohotovostních služeb bylo jejím z témat porady zástupců středočeských a pražských nemocnic, záchranných služeb, ministerstva zdravotnictví a VZP s náměstkem středočeské hejtmanky pro zdravotnictví Martinem Kupkou (ODS) a jeho pražským protějškem Radkem Lackem (ANO). ČTK to sdělil mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař.

 

Středočeský kraj chce, aby se do systému pohotovostí významněji zapojili praktičtí lékaři. „Tito lékaři se musí podle zákona o zdravotních službách na pohotovostech podílet povinně, když je o to kraj požádá. My je k tomu v nejbližší době vyzveme a nabídneme jim přijatelné podmínky,“ uvedla vedoucí odboru zdravotnictví Zdeňka Salcman Kučerová. Počet praktických lékařů, kteří slouží pohotovost, je podle ní minimální.

Hlavní město bude podle Lacka s hejtmanstvím spolupracovat. „V Praze jsme zavedli systém, který funguje. Jeho metodiku Středočeskému kraji rádi poskytneme. Z celkového počtu návštěvníků pražských pohotovostních služeb tvoří středočeští pacienti zhruba 25 procent u dospělých a 30 procent u dětí,“ uvedl.

Dalším problémem je přijímání středočeských pacientů do pražských nemocnic. Pražská zařízení podle ředitele krajské záchranky Martina Houdka v posledních měsících pacienty často odmítají. „Podle zákona vozíme pacienty do nejbližšího zdravotnického zařízení. Místo rychlého vyřízení mnohdy složitě hledáme volná lůžka,“ upozornil Houdek. Ze středních Čech do Prahy převáží krajská záchranka 14 procent pacientů, 73 procent směřuje do středočeských nemocnic. Zbylí po ošetření zůstanou v domácím prostředí.

Krajské i pražské nemocnice také trápí nedostatek zdravotnického personálu. Středočeský kraj podle Kupky chce, aby ministerstvo zdravotnictví co nejdříve uvolnilo peníze na zvýšení platů pro zdravotní sestry na lůžkových odděleních. Podle předchozího slibu ministra by měly platy sester ve směnném provozu stoupnout od 1. července 2017 až o 2000 korun. Tyto peníze nemocnice ale podle Kupky zatím nedostaly.

-čtk-