Modelka vyfukuje páry, resp aerosol, který předtím inhalovala z elektronické cigarety, kterou prezentuje. Foto: Flickr

Více než polovina vapujících Britů se vzdala kouření

 

V Británii zaznamenali klíčový zlom. Zhruba 1,5 miliónů vapujících jsou bývalí kuřáci a už je jich více, než 1,3 miliónu těch, kteří sice vapují, ale zůstávají také ještě u kouření tabáku. Ukázala to studie u 12 tisíc dospělých pro Action on Smoking and Health found. Podle této organizace se ještě ke všem kuřákům zřejmě nedostala zpráva, že užívání elektronických cigaret, tedy vapování, je méně škodlivé než kouření. Nadále tak ve Velké Británii kouří 9 milión lidí. Vapujících už je celkem 2,9 miliónu, před pěti lety jich bylo jen 700 tisíc. Informaci přinesl zpravodajský portál BBC.

 

Hlavní důvod, proč lidi přecházejí na vapování je, že jim pomáhá přestat kouřit. A ti, kteří nadále kouří, tak alespoň snižují počet běžných cigaret a tedy i množství kouře tím, že je nahrazují elektronickými cigaretami.  Výkonná ředitelka nadace Deborah Arnottová říká, že počty vapujících, kteří přestali kouřit jsou vynikající zprávou, ale že podíl lidí, kteří přejdou na elektronické verze, již dosáhl vrcholu. „Prudký nárůst používání e-cigaret je u konce,“ uvedla.

Nahraďte klasiku elektronikou, zcela

Třetina kuřáků nikdy nevyzkoušela elektronickou cigaretu, protože podléhá pochybnostem o jejich bezpečnosti a návykovosti, 26 procent si myslí, že e-cigarety jsou více nebo rovnocenně škodlivé jako kouření tabáku, zatímco pouze 13 procent věří, že jsou méně škodlivé. „Je velmi důležité, aby kuřáci věděli, že vapování je mnohem, mnohem méně škodlivé než kouření,“ zdůrazňuje Arnottová. Ostatně na to upozornila již zpráva Public Health England, kde se uvádí, že „elektronické cigarety jsou zhruba o 95 procent bezpečnější než kouření“. Při zvážení tak obrovského rozdílu v riziku, je podle britských lékařů zcela nezodpovědné, aby představitelé vlády a lékařských autorit odrazovali kuřáky od přechodu na vaping a vyvozovali, že beztabákové a nehořlavé e-cigarety jsou stejně nebezpečné jako opravdová cigareta.

„Vzkaz pro 1,3 vaperů, kteří stále kouří zní, že by měli pokročit dál a přestoupit na elektroniku úplně,“ vzkazuje profesorka Ann McNeillová, specialistka na odvykání kouření. Lidé, kteří kombinují elektronické a standardní cigarety jsou stále vystaveni kancerogenním látkám, obsaženém v cigaretovém kouři, čímž mají vyšší riziko rakoviny plic, bronchitid a dalších nemocí, ačkoliv množství nikotinu v samotných e-cigaretách je tak malé, že podle Public Health England je „nepravděpodobné, že by způsobovalo jakékoliv zdravotní rizika“.

Využijme možnost, kterou máme, říká profesorka Králíková

Kritici nevěří důkazům o tom, že by e-cigarety pomáhaly lidem skoncovat s kouřením a myslí si, že pouze podporují nekuřáky, aby si s kouřením začali.  Debaty na toto téma jsou ale spíše akademické. Lékaři, kteří se specializují právě na odvykání kouření, elektronické cigarety považují za vhodný nástroj, jak kuřákům od jejich závislosti pomoci. „Tabákový kouř je nejhorší možnost, jak do sebe nikotin dostat. Máme-li nějakou jinou, méně rizikovou možnost, tak bychom ji měli využít,“ prohlásila u Kulatého stolu Zdravotnického deníku profesorka Eva Králíková, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislostí na tabáku, vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN. Přepis nejzajímavějších pasáží tohoto kulatého stolu, názory předních odborníků i ministerstva zdravotnictví na možnost, jak snížit počet kuřáků v Česku, si můžete přečíst zde.

-cik-