Foto: Wikimedia

Češi loni utratili za doplňky stravy téměř čtyři miliardy korun

Češi loni v lékárnách utratili za doplňky stravy téměř čtyři miliardy korun, další se prodaly na internetu či v jiných obchodech. Vynaložená částka každoročně roste, předloni to bylo 3,76 miliardy korun, vyplývá z průzkumu společnosti QuintilesIMS. Nejvíc lidé kupují vitamíny a přípravky na lepší trávení a úlevu od bolesti, uvedl ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý.

 

„Lidé mají největší zájem o vitaminy, dále pak o přípravky na úlevu od bolesti a doplňky podporující trávení a správnou funkci močových cest,“ doplnil. Prodané vitamíny tvoří asi čtvrtinu, přípravky na úlevu od bolesti přibližně 13 procent, trávení 12 procent a péči o močové cesty deset procent.

Doplňky stravy v ČR podléhají při uvedení na trh povinnosti oznámení ministerstvu zemědělství. Na rozdíl od léků posuzuje jejich zdravotní nezávadnost, nikoliv účinnost. Státní ústav pro kontrolu léčiv na webu upozorňuje, že podle zákona nemohou doplňky stravy deklarovat léčení.

„Na českém trhu se v současné době vyskytuje stále rostoucí množství doplňků stravy, které se svým složením, vzhledem a charakterem informací uváděných na obalu často podobají léčivým přípravkům,“ uvádí úřad. Léčivé přípravky, které jsou také volně prodejné, ale podléhají registraci a kontrole SÚKL.

-čtk-

Vývoje prodeje doplňků stravy v lékárnách