MF vyčítá OZP, že oslovila bez výběru přímo dva konkrétní dodavatele na uskutečnění náboru v regionech s nízkými průměrnými náklady na poskytovanou péči. Foto sídla OZP: Wikipedia

MF podalo podnět na antimonopolní úřad kvůli zakázkám OZP

Ministerstvo financí podalo podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli veřejné zakázce Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) na nábor nových klientů. Má podezření na účelové dělení zakázek, které je v rozporu se zákonem, uvedlo v tiskové zprávě. Při kontrolách 31 veřejných zakázek z let 2011 až 2014 ministerstvo zjistilo i další pochybení. Vyjádření pojišťovny ČTK zjišťuje.

 

V roce 2012 zadala pojišťovna, čtvrtá největší v Česku, zakázku za 4,5 milionu korun na nábor nových pojištěnců. Nových 3000 klientů ji měly přinést externí agentury. Pilotní projekt byl rozdělený na dvě zakázky malého rozsahu.

„Pojišťovna oslovila bez výběru přímo dva konkrétní dodavatele na uskutečnění náboru v regionech s nízkými průměrnými náklady na poskytovanou péči,“ uvedlo ministerstvo. Obě firmy měly podle MF shodného jednatele, jedna byla do obchodního rejstříku zapsané měsíc před podpisem smlouvy. Ministerstvo proto zaslalo podnět na antimonopolní úřad.

Pochybení konstatovalo také v další zakázce na nábor pojištěnců. Bez vypsání veřejné zakázky zadala podle něj OZP tendr na nábory v letech 2013 až 2016 za 80 milionů korun. „Svůj postup zdůvodnila zrušením předchozího zadávacího řízení, které vyústilo ve zpoždění náboru pojištěnců a tím také v krajně naléhavý případ, který pojišťovna svým jednáním nezpůsobila,“ doplnilo ministerstvo. Jeho kontrolní skupina vyhodnotila zdůvodnění jako nedostatečné a v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

MF kontrolovalo také fungování revizního systému pojišťovny. Ten má kontrolovat, aby pojišťovna neproplácela zdravotní péči, která nebyla provedena či nebyla účelná. Podle MF není efektivní systém automatických počítačových kontrol, který je nedostatečně propojený s nálezy revizních lékařů.

Po lednovém zjištění, že největší zdravotní pojišťovna VZP platila laboratořím OmniLab a Nemocnici svaté Alžběty, které byly kapitálově propojené, čtyřicetkrát vyšší částky, než je běžné, se kontroly zaměřily také na úhrady od OZP. „Velké objemy vykázané péče naznačují, že i zde k fiktivnímu vykazování docházelo,“ uvedlo ministerstvo.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví má více než 700.000 pojištěnců a na trhu je mezi sedmi českými zdravotními pojišťovnami čtvrtá největší.

-čtk-