„Dcera seděla na zadním sedadle, hrála si a povídala. Pak se kovová část uvolnila, vylétla a dostala se jí do krku. Asi pětkrát jsem dceru udeřil do zad. Ona dál kašlala, a tak se kousek hračky dostal až do žaludku. Zavolali jsme záchranku a dcera byla převezena do nemocnice,“ popisuje zkušenost s hračkou fidget spinner hasič z amerického státu Indiana. Na snímku vidíte rtg snímek dívky, jež ukazuje část hračky uvízlou v jejím žaludku. Foto: Dacatur Township Fire Department

Obsahují fidget spinnery olovo? A pomáhají lidem s ADHD? Hit mezi hračkami vzbuzuje pochybnosti

Děti jej prostě musí mít, zatímco jejich rodiče nechápou, proč by ho měli kupovat. Malinká hračka vyrobená z plastu a několika kovových částí se stala fenoménem, který zasáhl hned několik generací. Fidget spinner má navíc pověst pomůcky, která údaje terapeuticky působí u osob s ADHD nebo úzkostmi. Obchodní zázrak ale může mít i svá zdravotní rizika.

 

Jedinečná pomůcka, na které se stanete závislí. Uvolňuje stres. Zvyšuje soustředění. Antistresová hračka. Pomoc pro děti i dospělé s ADHD. Těmito slovy je nabízen „hit letošního léta“ mezi hračkami, který v češtině zatím ani nemá jméno. Anglický název fidget spinner bývá překládán jako rotující káča či točící vrtulka označuje novodobý fenomén. Moderní hračka, která se skládá z kousku plastu, několika kuliček a kovových částí, zaměstnává mysl dětí i dospělých. Provází ji pověst užitečné pomůcky pro všechny, kteří se potřebují zbavit stresu nebo se lépe soustředit. I proto láme žebříčky prodejů. Koupit se dá doslova za pár desetikorun. V luxusnější verzi ale může stát i několik tisíc.

S tou hračkou lze různě točit, roztáčet ji, házet a také se pouštět do složitějších triků. Tak se člověk zabaví třeba ve chvílích, kdy nemůže jednoduše vstát a odejít. Funguje proti nudě do jisté míry podobně jako třeba cvakání propiskou. I když se jedná o fenomén, kterému je na sociálních sítích i podle prodejců hraček věnována nemalá pozornost, objevují se pochybnosti nejen ohledně údajných pozitivních účinků na lidské duševní zdraví. Jednoduše řečeno fidget spinnery zřejmě nejsou až takový zázrak.

Obsahuje malé části. Nebezpečí vdechnutí

O tom, že fidget spinner může být za určitých okolností rizikový, se přesvědčil hasič z amerického státu Indiana. Jeho zkušenost zveřejnili na své facebookové stránce Dacatur Township Fire Department (DTFD), tedy místní profesionální hasiči. „Mají vaše děti fidget spinner? Nedávno měl DTFD hasič děsivý zážitek s vlastním dítětem Takto jej popsal: ‚Dcera seděla na zadním sedadle, hrála si a povídala. Pak se kovová část uvolnila, vylétla a dostala se jí do krku. Asi pětkrát jsem dceru udeřil do zad. Ona dál kašlala, a tak se kousek hračky dostal až do žaludku. Zavolali jsme záchranku a dcera byla převezena do nemocnice.‘ Vše naštěstí dopadlo dobře, ale prosím, uvědomte si, že zde je nebezpečí udušení,“ upozorňují hasiči, kteří také zveřejnili rtg snímek dívky, jež ukazuje část hračky uvízlou v jejím žaludku.

Americký zpravodajský portál televizní stanice Fox News popsal i další zkušenosti rodičů, kdy se část hračky uvolnila a ohrozila jejich děti. Například v květnu letošního roku došlu v Texasu k případu, kdy se uvolněná rotující část hračky dostala do úst dívky. „Ukázala mi na krk, že něco spolkla. Zkoušela jsem udělat Heimlichův manévr (pozn. redakce – technika první pomoci, která slouží k uvolnění dýchacích cest ucpaných cizím předmětem), ale bez úspěchu,“ zveřejnila svou zkušenost matka dítěte. Kousek spinneru nakonec odstranili lékaři v nemocnici pomocí endoskopu. Americký úřad Consumer Product Safety Commission také vyšetřuje několik případů, kdy se děti dusily uvolněnou částí fidget spinneru. „Radíme rodičům, aby nedávaly fidget spinnery malým dětem, protože tyto hračky obsahují malé části,“ popsala Patty Davis, mluvčí úřadu.

Americká Toy Association sdružující výrobce a prodejce hraček pak vydala v květnu letošního roku doporučení pro rodiče, jak používat fidget spinnery bezpečně. Důležité je sledovat informace na obalu hračky, které mimo jiné obsahují i věkové doporučení právě s ohledem na to, že hračka obsahuje malé části, jež se mohou uvolnit a dítě je může spolknout nebo vdechnout. Proto jsou fidget spinnery nevhodné pro děti mladší tří let. Rodiče by také měli hračku kupovat v prověřených obchodech a zajímat se o to, zda má schválení pro prodej na americkém trhu, tedy splňuje nezbytné požadavky na kvalitu a bezpečnost. Rovněž by rodiče měli dobře prohlédnout hračku, zda nedošlo k jejímu poškození. „Doporučujeme rodičům, aby nekupovaly fidger spinnery, které nevypadají dostatečně bytelně, nebo nemají bezpečnostní označení,“ shrnula Joan Lawrence, víceprezidentka pro bezpečnostní standardy v prohlášení Toy Association.

Mohou fidget spinnery uvolňovat olovo?

Americký portál LiveScience.com před pár dny upozornil na nedávnou aktivitu Tamary Rubin, dokumentaristky a aktivistky, která se věnuje tématu toxických látek, s nimiž se setkávají děti ve svém životě. Ta se rozhodla otestovat několik fidget spinnerů pomocí rentgenového fluorescenčního spektrometru, tedy přístroje schopného změřit přítomnost různých prvků v materiálech. Celkem takto otestovala jedenáct hraček a u dvou z nich přístroj ukázal velké množství olova. To je pro lidský organismus ve větším množství toxické a za určitých podmínek může způsobit poškození mozku, ledvin a jater. Do dětského organismu by se pak olovo z hračky mohlo dostat tak, že by dítě část hračky olízlo nebo spolklo, anebo by stopy olova zůstaly na rukou po hře. Podle LiveScience.com je ale důležité vnímat tyto zveřejněné informace s jistou rezervou, přestože mohou působit hrozivě. Rubin testovala pouze jedenáct hraček a u dvou z nich objevila vyšší množství olova. Její závěry ovšem nebyly nezávisle hodnoceny v certifikované laboratoři. Sama Rubin pak neprohlásila, že všechny fidget spinnery jsou nebezpečné.

„Nijak zvlášť mě nepřekvapilo, že malého procenta fidget spinnerů, které Rubin testovala, objevila přítomnost olova,“ uvedla Gillian Miller, vedoucí vědecká pracovnice v michiganském Ecology Center, neziskové organizaci zabývající se právě oblastí veřejného zdraví a životního prostředí. Organizace ovšem neprovedla vlastní testy zaměřené na přítomnost olova. Vzhledem k tomu, že hračky obsahují více kovových části, je možné, že jejich součástí bude také určité množství olova. Zejména, když se jedná o hračky neznámého původu. Podle Miller ale rodiče mohou dodržovat určitá bezpečností pravidla, a tak zabránit případným problémům. Největším rizikem z hlediska otravy olovem je spolknutí kovových částí hračky. Potenciálně rizikové může být olíznutí hračky nebo olíznutí prstů po hře, pokud by fidget spinner obsahoval velké množství olova. Takto uvolněné množství olova není akutně pro člověka toxické, ale může přispět ke zvýšení celkového množství olova v lidském organismu. „V tomto případě je vhodné poučit děti, aby si po hraním s fidget spinnerem vždy umyly ruce. To je opravdu skvělé pravidlo. Nemusíte jim hraní s fidget spinnery úplně zakazovat, ale jen jim řeknete, aby si vždy po hře umyly ruce,“ radí Gillian Miller.

Pro ADHD existuje léčba, ale fidget spinnery to nejsou

Fidget spinnery jsou prodávány nejen jako hračka, ale také jako pomůcka, která má údajně mít pozitivní účinky na lidské duševní zdraví. Sdělení, že tyto hračky pomáhají se soustředění, se pravděpodobně odvolává na studii publikovanou v roce 2015 v Journal of Abnormal Child Psychology. Do této studie byly zahrnuty děti od 8 do 12 let, které mají diagnostikovanou poruchu pozornosti, tedy ADHD. Tato práce ukázala, že pokud ADHD děti měly možnost „zaměstnat své ruce nebo nohy“, přesněji zapojit svou hrubou motoriku, dosahovaly lepších výsledků v oblasti pracovní paměti, tedy části paměti zodpovědnou za příjem a zpracování informací, než děti, které tuto možnost během testů neměly. To ale není totéž jako tvrdit, že fidget spinnery jsou vhodnou pomůckou pro ADHD děti a dospělé. „Bez studií, které by se konkrétně zaměřily na fidget spinnery, není možné říci, zda by mohly pomoci ADHD dětem,“ uvedl Mark D. Rapport, jeden z autorů studie, na dotaz portálu LiveScience.com. Ten předpokládá, že právě tyto hračky nebudou příliš účinné, protože člověk při hře s nimi nepoužívá hrubou motoriku, ta zřejmě zaměstnává stejné části mozku, které jsou pak zodpovědné za udržení pozornosti. Navíc tyto hračky mohou být zvukově i vizuálně rušivé, a tak naopak odtáhnout pozornost dítěte třeba od školní výuky. „Jízda na rotopedu při čtení nebo sezení na míči při práci naopak umožňují pohyb, a tím jsou pravděpodobně prospěšné pro děti s ADHD,“ dodal Rapport.

Skepticky se k údajným terapeutickým účinkům fidget spinnerů staví i další experti. „Vím, že existuje spousta podobných hraček a také řada her, které jsou prodávány lidem s ADHD, ale nejsou k dispozici žádné vědecké důkazy, které by potvrdily, že tyto věci takto skutečně fungují,“ uvedl pro americký zpravodajský portál Npr.org profesor Scott Kollins, klinický psycholog, který působí na Duke University v Severní Karolíně. „Je velmi důležité říkat rodičům a učitelům, kteří pracují s ADHD dětmi, že existuje velmi dobře studovaná a zdokumentovaná léčba, která funguje, a že pro ADHD není žádné rychlé a jednoduché řešení, jako jsou tyto hračky,“ upozornil profesor psychologie, podle kterého by se rodiče měli zaměřit právě na skutečnou léčbu ADHD, místo toho, aby kupovali svým dětem momentálně módní hračky.

„Léčit duševní onemocnění je obtížné a neexistují pro ně jednoduchá řešení,“ popsal pro magazín Newsweek David Anderson, klinický psycholog a ředitel ADHD and Behavioral Disorders Center, které je součástí Child Mind Institute v New Yorku. „Nejčastěji rodičům říkáme, a to bohužel se zneklidňujícím tónem v hlase, že pokud se něco zdá jako snadné řešení duševních poruch, velmi pravděpodobně to není pravda,“ dodal. Své obavy z toho, že rodiče snadno uvěří tomu, že fidget spinnery jsou pomocí pro jejich děti s duševními poruchami, vyjádřil také profesor Mark Stein, který působí na University of Washington a vede centrum zaměřené na ADHD a související poruchy v Seattle Children’s Hospital. „Obávám se, že tyto věci odvádí pozornost nejen dětí, ale také dospělých od toho, o čem skutečně víme, že funguje. Je znepokojivé, že se byznys dostal i do této oblasti. Rodiny s dětmi, které mají neurovývojové poruchy, jsou velmi zranitelné, a tak jsou ochotné udělat cokoliv, o čem věří, že by to mohlo pomoci,“ varoval.

Ludmila Hamplová