Den otevřených dveří na Fakultě zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni. Foto: FZS ZČU

Sestry z Karlovarského kraje budou moci studovat ve svém regionu

Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity (ZČU) otevře konzultační střediska v Chebu a Karlových Varech. Zdravotní sestry, kterých je v kraji nedostatek, díky tomu budou moci větší část studia absolvovat přímo v kraji a při zaměstnání. Od září fakulta přijme do kombinovaného studia v Karlovarském kraji 25 studentů, řekla novinářům děkanka fakulty Ilona Mauritzová.

 

„Do budoucna bychom chtěli vytvořit i pobočku a nechat ji akreditovat. Zatím půjde jen o konzultační střediska. Největší přínos vidím v tom, že při dnešním nedostatku zdravotních sester budou moci sestry pracovat a nebudou muset dojíždět na všechny předměty do Plzně, a druhý v tom, že ty, co budou zaměstnané v nemocnicích v Karlovarském kraji, doufám, v nich zůstanou,“ řekla Mauritzová.

Na zřízení středisek se dohodla fakulta s Karlovarským krajem, který pokryje asi milionem korun náklady na první měsíce studia. Od ledna pak bude fakulta vzdělání v Karlovarském kraji platit už ze svého rozpočtu, řekl náměstek hejtmanky Jan Bureš (ODS).

Fakulta zdravotnických studií využije v Chebu objekt Fakulty ekonomické ZČU, kde je dobré zázemí i propojení s univerzitou, v Karlových Varech bude mít středisko ve Střední zdravotnické a vyšší odborné škole zdravotnické.

Jen ve dvou nemocnicích Karlovarské krajské nemocnice a.s. chybí kolem 150 sester, z toho asi 100 akutně. Nedostatek středního personálu vede k omezování počtu lůžek, ale i k vysokému přetížení těch sester, které musí zastat práci za chybějící personál.

-čtk-