Tři čtvrtiny lidí, kteří onemocněli encefalitidou, se nakazily od klíštěte. Foto: Wikipedia

Úmrtí nakažených encefalitidou nad 50 let je 15krát častější

Smrtelný průběh nákazy klíšťovou encefalitidou je u lidí nad 50 let patnáctkrát pravděpodobnější než u mladších. Chrání se ale zejména mladí lidé, uvedl v tiskové zprávě vedoucí Centra cestovní medicíny v Ostravě Rastislav Maďar. Loni byla klíšťová encefalitida diagnostikována u 565 osob, což je nejvíc mezi evropskými zeměmi.

 

Proti nákaze se ale častěji chrání mladá populace a rodiče se snaží ochránit své děti. „Přitom nad 50 let věku je pravděpodobnost smrtelného průběhu nákazy patnáctkrát vyšší než u mladších věkových kategorií,“ vysvětlil Maďar. Téměř tři čtvrtiny lidí se nakazily od klíštěte. Lékaři zaznamenali i přenos z nepasterizovaných mléčných výrobků, takových případů ale bylo méně než jeden ze sta. Nemoc se přenáší z nakažených zvířat na jejich mléko. Na Slovensku po této nákaze jeden pacient s oslabenou imunitou zemřel.

Nejvíc nemocných bylo tradičně v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Plzeňském kraji. Nejčastěji se nakazili lidé mezi 60 až 64 roky věku, více jich bylo také ve věkové skupině nad 40 let. Pravděpodobnost nakažení s věkem v posledních letech postupně klesala. Méně pacientů lékaři zaznamenali také mezi staršími 70 let.

Kromě encefalitidy, u níž počet výskytů v roce 2016 meziročně vzrostl o více než 210 případů, přenášejí klíšťata i lymskou boreliózu. Lékaři loni zaznamenali 4694 případů, což je meziroční nárůst o 1781. Přes vysoký nárůst onemocnění nebyl loňský výskyt rekordní. Více případů boreliózy, a to 4834, zaznamenali odborníci v roce 2011. U encefalitidy byl rekordní rok 2006 s 1029 případy. Přes osm stovek lidí onemocnělo i v letech 2009 a 2011.

Odborníci doporučují se proti přisátí klíštěte bránit postříkáním oblečení repelentem. Podle hygieniků je jejich maximální výskyt v květnu a červnu a poté v září a říjnu. Proti encefalitidě, neboli klíšťovému zánětu mozku, je možné se chránit třemi dávkami očkování, na než částečně přispívají zdravotní pojišťovny. Ročně vydají desítky milionů korun. Proti borelióze vakcína není.

-čtk-

Počet případů klíšťové encefalitidy ve věkových skupinách: