TOP 20 produktů v počtu balení a finančním objemu v roce 2016

 

To co je zajímavé pro odborníky i laiky, i když pro každého z jiných důvodů, je prodej přípravků vyjádřený ve finančním objemu. Proto pořadí indikované v názvu příspěvku obrátíme. Pokud jde o TOP 20, jedná se o poměrně stabilní skupinu. Původně jsme měli v úmyslu sledovat pouze TOP 5, ale to by bylo dost nudné, v posledních letech je na těchto pozicích změn minimálně, TOP 20 je rozhodně pestřejší.

 

V roce 2015 představovaly přípravky z TOP 20 16,5 % celkového trhu, v roce 2016 je jejich poměr na celku prakticky stejný, skupina rostla ve stejném tempu s trhem. Skokanem roku této skupiny je rozhodně Copaxone s nárůstem 40 % a dále Humira, která vyrostla téměř o 25 %. Ambiciózním nováčkem ve skupině je Remsima, jsou tam ještě další dva nováčci, kteří se za rok přehoupli přes hranici 350 milionů korun, která skupinu TOP 20 uzavírá zdola. Některé přípravky naopak vypadly, např. jeden zástupce inhalačních kortikoidů, druhý, Symbicort , se ještě udržel. Vliv zásahů regulátora, i vliv zvýšené dostupnosti generik je vidět i na pohybech v TOP 20.

Ve skupině jsou i přípravky zajímavé pro paralelní obchod, pomyslná „bedna“ je obsazena Remicade (294 mil. Kč ), Remsimou (96 mil. Kč) a Humirou (40 mil. Kč).

Nejúspěšnější firmou v TOP 20 je Roche, které má ve skupině dlouhodobě tři produkty, dokonce v první desítce, následována je Servierem a Novartisem se dvěma produkty v TOP 20.

TOP 20 léčivých přípravků podle finančního objemu

 

Podíváme li se na objem prodeje v počtu balení, vidíme, že soutěž ibuprofen vs. paracetamol pokračuje dál. V celkovém pohledu se dá říci, že ve skupině TOP 20 podle objemu prodaných balení celkové počty balení klesají a děje se tak ve shodě se situací na trhu, který klesá meziročně o 3 %. Skokan roku je v této skupině jednoznačně Prestarium s meziročním nárůstem skoro 39 % . Prestarium a Detralex jsou také jediné přípravky, které jsou v obou TOP 20 skupinách.

TOP 20 léčivých přípravků podle počtu balení

 

Jiří Stránský        

Business Director Pharma

Sprinx Systems, a.s.