Oblastní nemocnice Kladno měla v pololetí ztrátu víc než 70 milionů korun. Foto: Wikipedie

Hejtmanství chce oddlužit kladenskou nemocnici, dá 150 milionů korun

Středočeské hejtmanství chce oddlužit kladenskou nemocnici, dá 150 milionů korun na navýšení kapitálu. Bude to už několikáté navýšení, nemocnice ztrátově hospodaří několik let. O uvolnění peněz včera rozhodli krajští radní, musí jej ale ještě schválit zastupitelé. ČTK o tom informoval mluvčí hejtmanství Pavel Lochař.

 

Na začátku letošního roku přesáhly závazky kladenské nemocnice 300 milionů korun, podle dřívějšího vedení nemocnice ztrátu způsobil především systém financování nemocnic a nastavení smluv s pojišťovnami. Loni nemocnice skončila ve ztrátě 171 milionů korun. Nemocnice má ještě i pohledávky z roku 2015.

„Bez neodkladné finanční pomoci Středočeského kraje hrozilo významné omezení provozu nemocnice, a tudíž i omezení dostupnosti zdravotní péče v regionu. V letošním roce jsme navýšili základní kapitál nemocnice již o 260 milionů korun jakožto součást série opatření nezbytných k oddlužení nemocnice a záchraně nemocnice, která se de facto ocitla ve fázi reálně hrozícího úpadku,“ uvedl krajský náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

Nemocnice má od března nové vedení, které podle Kupky postupně zavádí opatření k ozdravení hospodaření nemocnice. Jedná se například o zavedení systému jednotného nákupu služeb, zdravotnického materiálu, léčiv a techniky, hlídání výkonů spolu se systémem úhrad a další kroky.

Letos by podle Kupky měla být ztráta nižší přibližně o 30 milionů korun, v pololetí činila víc než 70 milionů korun. Výsledek na konci roku tedy bude zřejmě ztráta okolo 140 milionů korun. „Jak pozorujeme ve výkonu té nemocnice, tak pevně doufám, že nás ještě ten vývoj trochu příznivě překvapí,“ řekl ČTK Kupka.

Podle něj pokračuje jednání s pojišťovnami, rozšiřuje se také nabídka ambulantní péče a laboratorních vyšetření. Nemocnici to jednak přináší peníze za výkony, ale i pomáhá rozšiřovat klientelu.

-čtk-