Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. a zaměstnává téměř 500 lidí. Foto: ZZS LK

Liberecký kraj pořídí pro záchrannou službu 22 nových sanitek

Liberecký kraj plánuje v příštích čtyřech letech pořídit pro záchrannou službu 22 nových sanitek. První čtyři by měli záchranáři dostat příští rok, na další roky se plánuje obměna vždy šesti vozů. Náklady budou asi 75 milionů Kč, částečně je zaplatí záchranná služba ze svého investičního fondu. Zadávací dokumentaci pro tendr projednal kraj i s řidiči. Ti totiž auta pořízená před dvěma lety kvůli některým parametrům kritizovali, řekl ČTK hejtman Martin Půta (STAN).

 

V současnosti mají záchranáři v kraji k dispozici čtyři desítky vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Díky dotaci z evropských fondů pořídila záchranná služba v roce 2015 za 80 milionů 20 sanitek vybavených jako jednotky intenzivní péče. Kompletně tak obnovila svůj vozový park. „Jednou z požadovaných změn u nových sanit je, aby nosítka nebyla ve středu vozu, ale aby na jedné straně byla širší ulička, ve které se mohou za jízdy pohybovat záchranáři a lékaři. Myslím, že to jsou praktické zkušenosti po těch dvou letech,“ poznamenal hejtman.

Výběrové řízení na dodavatele nových sanit má podle Půty zajistit kontinuální obměnu vozového parku záchranné služby v příštích letech. „Reálná životnost auta je čtyři roky, zvlášť toho, které je na výjezdovém stanovišti, kde je hodně výjezdů,“ dodal Půta.

Z 22 nových vozů by 12 mělo mít nosítka s nosností do 200 kilogramů a deset s nosností dokonce do 300 kilogramů pro přepravu pacientů nadměrných velikostí nebo hmotností.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60.000 případů. Záchrannou službu letos kraj dotuje 179 miliony korun. Od loňského roku funguje v kraji i nové operační středisko záchranky, jehož vybudování stálo přes 30 milionů korun.

-čtk-