Mezi zaměstnanci záchranné služby budou působit zejména Nerudová, která je psycholožka, dále socioložka Božena Jagelská a personalistka Olga Novotná. Kraj za jejich služby zapaltí milion. Foto: ZZS JMK

Odborná firma pomůže řešit spory v jihomoravské záchrance, inkasuje milion

Spory ve Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje pomůže řešit specializovaná poradenská firma Mita Thor Iternational z Brna. Novinářům to včera řekli zástupci Jihomoravského kraje jako zřizovatele záchranky a společnosti Mita Thor International. Za roční práce kraj zaplatí podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) zhruba milion korun. V záchrance trvá od loňského léta stávková pohotovost, která ale nemá vliv na služby. Někteří odboráři požadují odchod ředitele Milana Klusáka, část zaměstnanců ale stojí za ním. Záchranka má asi 600 lidí.

 

Brněnská společnost Mita Thor International uspěla ve výběrovém řízení kraje, do kterého se přihlásily tři firmy. Ředitelka organizace Blanka Nerudová novinářům řekla, že firma působí na trhu 27 let a s poradenským týmem působila v mnoha společnostech napříč spektrem od příspěvkových organizací až po podnikatelské subjekty.

Mezi zaměstnanci záchranné služby budou působit zejména Nerudová, která je psycholožka, dále socioložka Božena Jagelská a personalistka Olga Novotná. „Čekají nás tři části. V lékařské terminologii nejprve provedeme vyšetření, ať zjistíme, co se děje. Potom stanovíme diagnózu a třetí, největší částí, bude terapie, co dělat, aby se ty věci vyléčily,“ uvedla Nerudová. Situaci chce analyzovat pomocí setkání a rozhovorů se zaměstnanci, ale i prostřednictvím anonymních dotazníků. „V každé velké organizaci existují postupy a směrnice. Nás bude zajímat, jak je to formálně nastavené, jestli to v reálu funguje a v případě disproporcí říct, co by mohlo a mělo existovat. Pak to budeme chtít ve spolupráci se zaměstnanci nastavit, aby byly spokojené všechny strany, a to jak zaměstnanci, tak vedení i odboráři,“ doplnila Nerudová.

Výběr odborné firmy ocenil i místopředseda odborářů pro Brno-venkov Stanislav Feit. Podle něj to však odboráři žádali už před rokem a stále trvají na odchodu ředitele Klusáka.

Odboráři vyhlásili stávkovou pohotovost loni v červenci. Zdůvodnili ji nedostatkem lékařů nebo přísnou kontrolou ze strany inspektorů provozu. Stávkovou pohotovost podepsalo zhruba 200 zaměstnanců. Podobný počet se ale později postavil za ředitele a vyzval odboráře k odvolání stávky, což se nestalo. Poté se kraj snažil znesvářené strany udobřit za pomoci mediátora Ondřeje Přibyly, který však vztahy vyhodnotil za natolik napjaté, že kraj nyní vybral k jejich urovnání odbornou firmu.

-čtk-